DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Minerály z Mrtvého moře

Mrtvé moře je nejníže položené odkryté místo na zemském povrchu (-417 m pod hladinou moře). Rozloha tohoto jezera je 50 km na délku a 15 km na šířku. Ohraničené je z východní strany Jordánem a ze západní Palestinou a Izraelí. Voda z Mrtvého moře obsahuje nejvyšší koncentraci jedinečných minerálů a je ideální pro léčení artritidy, ekzémů, bolesti svalů, revmatismu, lupénky, akné a v neposlední řadě také napomáhá k uvolnění svalů a vytváří hladkou a svěží pokožku. Vědci prokázali, že minerály a sůl nacházející se v Mrtvém moři mají omlazující účinky. Příznivé je moře také pro krevní oběh a metabolismus.

 mrtve more

Zdroj: Pinterest

Minerály jsou nerosty, které jsou za normálních podmínek krystalické a které vznikly geologickými procesy či v jiných verzích se jedná o produkt přírodních procesů. Momentálně existuje přibližně 4 900 minerálů a jejich číslo se postupně stále zvyšuje. Minerály jsou dost přehlíženy oproti např. vitamínům. Jsou velmi důležité pro správné fungování lidského těla a fungující, zdravé vrstvy kůže. 


Mrtvé moře obsahuje 45 000 mil. tun soli a je velmi bohaté na jedinečné minerály. Těchto minerálů je v jezeře obsaženo 26 a 12 z nich najdeme pouze zde a v žádném jiném moři či oceánu na světě. Tyto minerály se podílejí na obnově buněk v kůži, na procesech kostní stavby, výrobě krve a hormonů. Hrají důležitou roli ve správné funkci kůže. Nedostatek některých minerálů může způsobit narušení funkcí již zmíněných kožních buněk a následkem mohou být záněty, vysušení, kožní nemoci a také předčasné stárnutí.

 

Mezi minerály Mrtvého moře patří:

 

Vápník
Je hlavní složkou kostí, tvoří asi 2% hmotnosti člověka a přibližně polovinu minerálních látek v těle. Tak jako je důležitý pro zdravé zuby a kosti, tak je ale také velmi důležitý pro pleť. Díky vápníku se nám vytvářejí nové kožní buňky a také pročišťují póry.

 

Zinek
Jeden z nejčastějších nedostatků u většiny z nás. Je nezbytný pro správný růst, podporuje naši imunitu a vyrovnává cukr v krvi a celkový metabolismus. Velkou roli hraje také u prostaty. Je vědecky prokázáno, že zinek odstraňuje přebytečnou mastnotu pleti, jelikož osoby s akné mají nižší příjem zinku v potravě než ti, u kterých se akné neobjevuje.

 

Hořčík
V Mrtvém moři je obrovské množství hořčíku. Jeho koncentrace zde je vyšší než v jakémkoliv jiném moři. Hořčík napomáhá hojení a zklidňuje pokožku. Zabraňuje svědění, zarudnutí a podráždění, které jsou v největší míře projevem alergie.

 

Draslík
Nedostatek draslíku může způsobovat vysušenou kůži.  A také uklidňuje ložiska akné.

 

Síra
Nebo-li “minerální krása”, toto pojmenování si zasloužila díky napomáhání buňkám stoupat k horní vrstvě kůže a poté k obnově nové vrstvy. Síra ničí bakterie a plísně, tudíž nám pomáhá v boji s ekzémy, lupy, lupénkou a také různými záněty. V neposlední řadě je důležitá pro existenci kolagenu v kůži, který napomáhá k pružnosti a pevnosti kůže. V důsledku stárnutí ztrácí naše kůže kolagen a tím se nám tvoří vrásky.

 

Sodík
Zlepšuje prodyšnost pokožky a odstraňuje šupinatá ložiska. Umožňuje pronikání vody do kůže a to napomáhá pružnosti, zmírňuje ztuhlost a svalové křeče. Udržuje ideální stav pokožky.

 

Lithium
Je velkým pomocníkem při boji s kožním onemocněním jako je lupénka. Napomáhá prodlužovat životnost buněk a udržuje zdravou nervovou soustavu.

 

Bor
Napomáhá usměrňovat funkce hormonu v kůži. Jedná se např. o estrogen a testosteron. Jeho nedostatek oslabuje buněčné membrány.

 

Brom
Mrtvé moře má jednu z nejvyšších koncentrací bromu (75% a vice). Má relaxační účinky, zklidňuje centrální nervový systém. Zmírňuje napětí v kůži a nepřímo snižuje její citlivost. Měli bychom zmínit, že také velmi dobře uvolňuje svaly.

 

Stroncium
Má podobné chemické složení jako již zmíněný vápník. Zvyšuje hustotu kostí, pomáhá proti svědění pokožky a zklidňuje podráždění a záněty.

 

Mangan
Má antioxidační účinky a chrání buňky před zraněním. Napomáhá udržovat zdravou kůži. Zvyšuje krevní oběh v malých cévách ve vlasové pokožce, tím napomáhá růstu vlasů a snižuje jejich vypadávání.

 

Všechny výše uvedené minerály se nachází v Kosmetice KESEM z Mrtvého moře.


Chcete se podívat k Mrtvému moři? Víte, na co si dát pozor? Přečtěte si náš článek :)