DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

U Mrtvého moře se nemůžete spálit

 „Holky, četla jsem, že u Mrtvého moře se nespálíte“, řekla Peťa, když jsme na začátku března vystoupily z letadla na letišti v izraelském Ejlatu.

„Mrtvé moře je totiž 417 metrů pod hladinou Středozemního moře, takže tam jsou navíc tři atmosférické vrstvy. Slunce je v těch místech velmi bezpečné a člověk se tam nemůže spálit.“ Připadalo nám báječné, že se budeme moct neomezeně opalovat. Starosti o spálení naší pokožky jsme pustily z hlavy. Naše po zimě bílá těla se u Mrtvého moře rychle a bezpečně opálí. Už jsme se těšily, jak se celé krásně bronzové vrátíme do našeho studeného počasí.

A tak jsme hned první den s velkým elánem vytáhly opalovací lehátka co nejblíž k solné vodě a ani jsme si nevšimly, že všichni ostatní rekreanti, z nichž mnozí se přišli léčit s lupénkou, ekzémem, akné, astmatem a jinými nemocemi, se opatrně drží ve stínu svých slunečníků. Nám se nemůže nic stát. A čas plynul. Střídaly jsme líné plavání v přesolené mrtvomořské vodě s poleháváním na pláži. Ovíval nás horký vánek a útržky hebrejských vět lidí okolo. Pustila jsem všechno z hlavy a sladce odpočívala.

Kosmetika z Mrtveho more kesem voda v Mrtvem mori

Už během oběda v hotelu se mi začal vkrádat pocit lehce spálených ramen a krku, ale neodvažovala jsem se navrhnout zmírnění našeho opalovacího režimu. Myslela jsem si totiž, že prožívám jakousi adaptační fázi přechodu z mrazivých dnů do horkého pouštního klimatu. Moje narudlá, lehce pálící pokožka se jistě velmi rychle aklimatizuje a již večer ze mě bude bronzová kráska, utěšovala jsem se.

Jak jsem se později dozvěděla, podobným způsobem jsme v duchu uvažovaly všechny. A tak jsme se po výborné kávě spěšně odebraly zpět na pláž, abychom se dál intenzivně opalovaly.

Kosmetika z Mrtveho more kesem ubytování Mrtve more

Někdy v pozdějším odpoledni vstávám a jdu se opět svlažit do husté vody Mrtvého moře. Jeho vysoká salinita bezpečně odhalí i nejnepatrnější poranění kůže, spáleninu od slunce nevyjímaje. Když máte třeba i drobnou mikroskopickou oděrku, unikátní směs solí a minerálů nacházejících se v Mrtvém moři způsobí rychlé hojení rány, ale zároveň pocit intenzivního pálení. Ponořila jsem se celá do vody, přesněji řečeno jsem si do ní sedla, protože nadnášení je mnohem výraznější než v jakémkoliv jiném moři. Moje záda se ocitla v jednom ohni. Bolest byla tak velká, že jsem ji nemohla vydržet. Už jsem déle nemohla přehlížet, že jsem se na sluníčku spálila.

Dovlekla jsem se zpátky k lehátkům. „Holky, já jsem se asi spálila. Strašně mě to bolí. Mám červená záda?“ „No, máš to fakt rudé. Ale mě to teda taky bolí!“ Zjistily jsme, že jsme spálené všechny. Rozhodly jsme se jít zpátky do hotelu. Cestou jsme ještě vtipkovaly, že jsme jako rajčata na dovolené. Ale na pokoji na nás dolehly naše spáleniny s plnou silou. Únava a bolesti byly velké. Zbytek večera jsme strávily popíjením vody, mazaly se chladivým aloe vera gelem a utěšovaly se navzájem.

Všechny jsme se zajímaly, kde Péťa četla informaci o tom, že u Mrtvého moře se člověk prostě nespálí, ale ona si na to nemohla vzpomenout.

Kosmetika z Mrtveho more kesem dovolená u Mrtvého moře

Sedím v letadle mířícím domů a vzpomínám na ten večer i na celý náš pobyt v Izraeli. Bylo to nádherné, intenzivní a osvěžující. Moje záda už tolik nebolí, spolehlivě se loupou a na obličeji jsem přece jenom ztmavla. Naštěstí mrtvomořská voda podporuje mimo jiné krevní oběh a omlazování buněk, takže si neodvážím jen krásné zážitky, nasbírané krystaly soli a jiné dárky pro mé blízké, ale také na první pohled jemnou pokožku bez vrásek.

Blahodárně na mě nepůsobil jen tento přírodní zázrak, ale také neuvěřitelně přátelské chování Izraelců, vždy radostných a milých. Nadšená jsem i z jejich kuchyně, která je barevná a plná úžasných chutí. Už teď jsem rozhodnuta vrátit se při první vhodné příležitosti. Ale při opalování u Mrtvého moře už budu jistě opatrnější.

Kdo by chtěl vidět více fotek z naší dámské expedice, stačí se podívat na naše album ZDE :)

Chcete také zažít dovolenou u Mrtvého moře? Přečtěte si náš článek Izrael na vlastní pěst.

Kosmetika z Mrtveho more kesem

 

 

 

 

 

 

 

Karin

Distributorka Kosmetiky KESEM na Jesenicku