DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

JAK VZNIKL TEL AVIV

Dnes se podíváme do Izraelského města, které je výjimečné svou atmosférou. Tel Aviv je totiž město, které nikdy nespí. Překvapí vás krásnými plážemi, kavárnami, mnoha restauracemi a bistry s úžasným jídlem, obchody, milými lidmi, skvělými bary a krásnými promenádami

JAK VZNIKL TEL AVIV

Tel Aviv vznikl před sto lety a dnes je po Jeruzalému druhým největším městem Izreale. Dne 11. dubna 1909 se na pláži poblíž města Jeffa setkala skupina židovských průkopníků s cílem vytvořit nové město. Rozdělení pozemků probíhalo losem. Zájemci o pozemky vzali bílé a šedé mušličky – na bílých byla jejich jména a na šedých čísla parcel. Pozemkům tak byli přiřazeni vlastníci náhodně.
 

Kosmetika z Mrtvého moře HB plážv centru Tel Aviv


Význam názvu Tel Aviv

Název města byl z mnoha různých návrhů (např. Herzlija). Přesný význam názvu nelze jednoznačně určit, protože existují různé překlady slov „Tel“ a „Aviv“. Složení těchto dvou slov lze vyložit třemi různými způsoby.
 
  1. Hebrejský název lze přeložit jako „Jarní hora“. Slovo “Hora“ odkazuje nejspíš na místo, kde bylo město založeno a slovo „jarní“ na roční období, kdy bylo založeno.

  2. Sousloví bylo použito v bibli, jako osada „Tel-abíb“, kde prorok Ezechiel zůstal během svého vyhnanství sedm dní sedět otřesen s dalšími vyhnanci.

  3. Slovo „Tel“ rovněž může znamenat „zbytky něčeho dávného“ a slovo „Aviv“ „probouzení něčeho nového“. Název se tedy dá vyložit jako „Nové město, které vzniklo na základě dávných kořenů.“

ROZVOJ TEL AVIVU

Město se začalo budovat hlavně ve 20. letech, kdy bylo cílem vytvořit zahradní město s bulváry, obytnými čtvrtěmi a parky. Rozvoj byl tak velký, že v roce 1950 byl Tel Aviv sjednocen s přístavním městem Jeffa. Oficiální název je tedy Tel Aviv-Jeffa. Dnes je domovem půl milionu lidí a většina světa jej považuje za hlavní město Izraele. Od roku 2003 je Bílé Město v Tel-Avivu zapsáno jako kulturní dědictví UNESCO.

 kosmetika z Mrtvého moře HB Eva Svobodová


Chcete se dozvědět o naší cestě do Tel Avivu? Přečtěte si náš článek Dámská jízda v Tel Avivu .