DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

MAKABEJSKÉ HRY

Sport v Izraeli

V historii není židovský národ se sportem příliš často spojováni a sport ani nebyl v rámci židovské kultury příliš důležitý. Oproti starověkým Řeků, kteří atletické dovednosti oceňovali, Židé na ně koukali skrze prsty. V průběhu dějin se toto postavení ovšem změnilo, jelikož fyzická aktivita je pro člověka velmi důležitá. 


Makabejské hry

Makabejské hry jsou mezinárodní židovská sportovní událost, která se koná jednou za 4 roky v Izraeli a je podobná olympijským hrám. Někdy jsou hry označovány jako Židovská olympiáda a od roku 1960 jsou uznávány Mezinárodním olympijským výborem jako regionální hry.  Za poslední roky patří makabejské hry díky vysoké účasti k největším sportovním akcím na světě. Události se mnou účastnit kromě židovských atletů také izraelští Arabové, což je označení pro arabsky hovořící občany státu Izrael, kteří nemají židovský původ.

symbol her


Historie her

První Makabejské hry se konaly roku 1932. Jejich předchůdcem byly Evropské hry Makabi, které se shodou okolností v roce 1929 konaly v Praze a následující rok v Antverpách. Hlavním tvůrcem her je Josef Yekutieli, který svou myšlenku poprvé představil v roce 1929 na sjezdu Světového svazu Makabi v Ostravě. Od roku 1953 se Makabejské hry konají pravidelně jednou za čtyři roky. Název nesou po židovském knězi Judovi Makabejskému, který byl paradoxně během Makabejského povstání silně proti atletických hrám a soutěžím.


Češi na Makabejských hrách

Čeští sportovci se účastnili prvních dvou her v roce 1932 a 1935. Útlum nastal po druhé světové válce do dob sametové revoluce. Poté byla účast zkomplikovaná finančními důvody. V roce 2013 ale na Makabejských hrách startovalo 8 Čechů, z nichž Vojtěch Dub získat stříbrnou medaili v lukostřelbě. Mezi nejznámější účastníky těchto her, patří Mark Spitz, který se jako patnáctiletý účastnil her v roce 1965. Jedná se o plavce, který dokázal získat 7 zlatých medailí na jedněch olympijských hrách a vytvořil celkem 33 světových rekordů.


Pokud Vás zajímá více o Izraeli, můžete si přečíst náš článek o tom, jaké je to zažít Izrael na vlastní pěst