Dnešní izraelská kuchyně je zajímavá pestrostí chutí. Jedná se o spojení tradiční židovské kuchyně s kuchyní arabskou, asijskou i středomořskou. Židovské svátky bývají často spojeny se stolováním a různými druhy jídla. Nejčastěji bývají používány suroviny jako cizrna, lilek, papriky, rajčata, ovoce, luštěniny, rýže, hovězí maso, skopové maso, kuřecí maso a různé druhy ryb. Tyto potraviny lze na území Izraele snadno sehnat a jejich kreativním zpracováním a dochucením pomocí úžasného koření vzniká rozmanitá nabídka jídel skvělých chutí.
Původně se izraelská kuchyně řídila pravidly košer pokrmů, která například zakazují pojídání vepřového, oslího nebo koňského masa, určují způsob usmrcení zvířete a nakazují oddělení mléčných pokrmů a pokrmů z masa. Vlivem turistického ruchu ale tato pravidla velmi polevila a původní židovská kuchyně se stala spíše vyjímečnou. Lze se s ní ale setkat například v košer restauracích v Jeruzalémě.
V Izraeli je ve srovnání s ČR celkem drahé, proto je dobré vědět, kde nakupovat a co nakupovat. Například jídla na ulici a na tržištích jsou levnější, přesto jsou ale připravovány z čerstvích surovin a není třeba se obávat o jejich kvalitu. Tradičními jídly v Izraeli jsou kebab, ševarna, falafel, šašlik nebo třeba hummus. Jídla jsou velice oblíbená a chutnají skvěle. Řadu z nich už možná budete znát i od nás z Evropy.