DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

OCHUTNEJTE FALAFEL

Nedávno jsme si představili recept na izraelský pokrm jménem Hummus, jehož základem je cizrna. V dnešním článku si představíme další pokrm pocházející z Izraele a řekneme si rovnou i recept.


Falafel má nejčastěji tvar kuličky nebo placky. Jedná se o smaženou pochoutku z cizrny servírovanou nejčastěji v pita chlebu nebo na talíři s hummusem, sezamovou pastou tahini a zeleninou.

DSC00552


Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Stejně jako u přípravy hummusu i zde musí být cizrna ze sáčku přes noc namočená ve vodě. Falafel by měl být připravován z vařené cizrny nikoliv z té z plechovky. Pokud byste použili cizrnu z plechovky, kuličky by Vám nedržely u sebe a při smažení by se Vám rozpadly. Druhý den je tedy cizrna připravena k použití.

Seznam surovin, které potřebujete na přípravu falafele:

Cca 450g namočené cizrny

1 menší cibuli

3 stroužky česneku

sůl a pepř dle chuti

římský kmín cca 2 lžičky

hrstku nasekaného koriandru

cca 250 ml oleje


1.Nejprve je potřeba namočenou cizrnu scedit a pořádně propláchnout. Poté si připravte stolní mixér, ve kterém cizrnu     rozmixujete. Do mixéru přidáme nakrájenou cibuli, veškeré koření, prolisovaný česnek a nasekaný koriandr. Směs         by se neměla mixovat příliš dlouho, aby neměla konzistenci pasty. Rozmixovaná cizrna by měla mít konzistenci             hrubší pasty. Až Vám směs bude připadat dostatečně rozmixovaná, zkuste vytvořit kuličku. Pokud bude držet u             sebe, máte směs připravenou.

2.Takto rozmixovanou směs přendáme do misky a ochutnáme, zda je dostatečně ochucená. Pokud ne, dochutíme a         znovu pořádně promícháme. Tím zároveň zjistíme, zda ve směsi nejsou velké kusy nerozmixované cizrny. Směs           v misce dáme do ledničky necháme minimálně na dvě hodiny odpočinout.

3.Po třech hodinách je směs připravená na tvarování kuliček. Ty by měly být všechny stejně velké. Mezi tím si dáme         rozehřát dostatečné množství oleje. Kuličky by měly být v oleji celé ponořené, aby se rovnoměrně osmažily. Olej by       měl mít okolo 160°C.

4.Až bude olej připravený, můžeme do něj pomalu vkládat připravené kuličky. Každou smažíme přibližně 4 minuty,           dokud nebudou usmažené do zlatova.

5.Usmažené kuličky můžete podávat s hummusem či v pita chlebu.

 

falafel-recipe-1

בתיאבון!

Bete,avon!

Dobrou chuť :).