ŠAVARMA S CHLEBOVOU PLACKOU

Šavarma je druh rychlého jídla, který je nejčastěji připravovaný na rotačním grilu. Pokrm je oblíbený i v Izraeli, proto si dnes ukážeme jeho recept. Nebojte, rotační gril teď shánět nemusíte, postačí Vám obyčejná trouba


NA ŠAVARMU BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 1 kg kuřecích stehenních řízků
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • 5 stroužků česneku
  • zhruba 6 lžic čerstvé vymačkané citronové šťávy
  • olivový olej
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 mletého černého pepře
  • 3 špejle

 

POSTUP:

1) Ve vetší misce si uděláme marinádu na maso. Vyšleháme olivový olej s citronovou šťávou, přidáme sůl, pepř, kurkumu, koriandr, sladkou papriku, kmín, skořici, chilli a rozmačkané stroužky česneku. Vše pořádně promícháme. 

2) V marinádě pořádně obalíme kuřecí maso a necháme alespoň 2 hodiny (nejlépe přes noc) maso marinovat v ledničce. 

3) Oloupeme velkou cibuli a rozkrojíme na dvě půlky. Do jedné poloviny cibule zapíchneme 3 špejle a na ně postupně začneme napichovat naložené kuřecí maso. Následně špíz zakončíme druhou půlkou cibule. 

4) Pečící troubu si předehřejeme na 200°C. Špíz postavíme do pekáčku vyloženého alobalem nebo pečícím papírem a pečeme zhruba 60-90 minut. 

 Návrh bez názvu (35)

Kuřecí špíz je nejlepší podávat s chlebovou plackou, proto si ukážeme jak připravit i placky. 


NA CHLEBOVÉ PLACKY BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 500 g hladké mouky 
  • 1 lžička soli
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžíce olivového oleje

 

POSTUP:

1) Do mísy prosejeme hladkou mouku a následně přidáme sůl. Ve vlažné vodě (250 ml) rozmícháme droždí s cukrem a    necháme chvíli odstát. 

2) Následně droždí přilijeme k mouce, přídáme olivový olej a vypracujeme hladké těsto. 

3) Těsto necháme vykynout do dvojnásobného objemu, to zabere přibližně 60 minut.

4) Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejně velkých kousků (cca 80ti gramových) a vyválíme z nich koule. 

5) Koule na pracovní ploše zaděláme potravinářskou fólií a necháme10 minut odpočinout. 

6) Z koulí vyválíme tenoučké placky o průměru zhruba 25 cm. 

7) Opečeme je na rozpálené pánvi (1 minutu z každé strany) nasucho. 

8) Aby placky nebyly nafouknuté vzduchem, můžeme obracečkou placky trochu na pánvi přitlačit. 

9) Upečené placky zabalte na chvíli to suché utěrky. 

Návrh bez názvu (36)


K SERVÍROVÁNÍ POTŘEBUJEME (dle chuti):

  • nakrájený ledový salát
  • nakrájená rajčata
  • chilli omáčka
  • čerstvá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • bylinky
  • zakysaná smetana

 

POSTUP: 

1) Aby nebyl pokrm suchý, můžeme si udělat česnekový dip. Smícháme zakysanou smetanu, česnek, sůl, pepř a bylinky.  Vše pořádně promícháme. 

2) Kuřecí špíz okrájíme a balíme do připravených chlebových placek společně se salátem a rajčaty. 

3) Před zabalením ještě důkladně vše zakápneme česnekovým dipem a chilli omáčkou. 

Návrh bez názvu (37)


Nechcete trávit čas v kuchyni ? Zajděte si na typické izraelské jídlo třeba do centra Prahy