Šavarma je druh rychlého jídla, který je nejčastěji připravovaný na rotačním grilu. Pokrm je oblíbený i v Izraeli, proto si dnes ukážeme jeho recept. Nebojte, rotační gril teď shánět nemusíte, postačí Vám obyčejná trouba.
NA ŠAVARMU BUDEME POTŘEBOVAT:
- 1 kg kuřecích stehenních řízků
- 1 velká cibule
- sůl
- 5 stroužků česneku
- zhruba 6 lžic čerstvé vymačkané citronové šťávy
- olivový olej
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 mletého černého pepře
- 3 špejle
POSTUP:
1) Ve vetší misce si uděláme marinádu na maso. Vyšleháme olivový olej s citronovou šťávou, přidáme sůl, pepř, kurkumu, koriandr, sladkou papriku, kmín, skořici, chilli a rozmačkané stroužky česneku. Vše pořádně promícháme.
2) V marinádě pořádně obalíme kuřecí maso a necháme alespoň 2 hodiny (nejlépe přes noc) maso marinovat v ledničce.
3) Oloupeme velkou cibuli a rozkrojíme na dvě půlky. Do jedné poloviny cibule zapíchneme 3 špejle a na ně postupně začneme napichovat naložené kuřecí maso. Následně špíz zakončíme druhou půlkou cibule.
4) Pečící troubu si předehřejeme na 200°C. Špíz postavíme do pekáčku vyloženého alobalem nebo pečícím papírem a pečeme zhruba 60-90 minut.
Kuřecí špíz je nejlepší podávat s chlebovou plackou, proto si ukážeme jak připravit i placky.
NA CHLEBOVÉ PLACKY BUDEME POTŘEBOVAT:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 2 lžíce olivového oleje
POSTUP:
1) Do mísy prosejeme hladkou mouku a následně přidáme sůl. Ve vlažné vodě (250 ml) rozmícháme droždí s cukrem a necháme chvíli odstát.
2) Následně droždí přilijeme k mouce, přídáme olivový olej a vypracujeme hladké těsto.
3) Těsto necháme vykynout do dvojnásobného objemu, to zabere přibližně 60 minut.
4) Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejně velkých kousků (cca 80ti gramových) a vyválíme z nich koule.
5) Koule na pracovní ploše zaděláme potravinářskou fólií a necháme10 minut odpočinout.
6) Z koulí vyválíme tenoučké placky o průměru zhruba 25 cm.
7) Opečeme je na rozpálené pánvi (1 minutu z každé strany) nasucho.
8) Aby placky nebyly nafouknuté vzduchem, můžeme obracečkou placky trochu na pánvi přitlačit.
9) Upečené placky zabalte na chvíli to suché utěrky.
K SERVÍROVÁNÍ POTŘEBUJEME (dle chuti):
- nakrájený ledový salát
- nakrájená rajčata
- chilli omáčka
- čerstvá cibule
- 1 stroužek česneku
- bylinky
- zakysaná smetana
POSTUP:
1) Aby nebyl pokrm suchý, můžeme si udělat česnekový dip. Smícháme zakysanou smetanu, česnek, sůl, pepř a bylinky. Vše pořádně promícháme.
2) Kuřecí špíz okrájíme a balíme do připravených chlebových placek společně se salátem a rajčaty.
3) Před zabalením ještě důkladně vše zakápneme česnekovým dipem a chilli omáčkou.
Nechcete trávit čas v kuchyni ? Zajděte si na typické izraelské jídlo třeba do centra Prahy !