DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

ŠKOLA BAUHAUS

Tel Aviv je druhé největší město v Izraeli. O Tel Avivu se říká, že je to ,,město, které nikdy nespí". Najdete zde rušný městský život, dlouhé pláže, noční kluby, také zajímavou architekturu a mnoho dalšího. Tel Aviv vznikl v roce 1909. Tenkrát si skupina asi 60ti lidí ze starobylého přístavu Jaffa rozdělila losováním půdu pro nové domy. V Tel Avivu se nachází mnoho staveb školy Bauhaus. Více o tomto stylu se dozvíte v tomto článku.

Kosmetika z Mrtvého moře HB Tel Aviv


BAUHAUS

Bauhaus byla škola výtvarného umění. Šlo o jednu z nejvýznamějších škol umění, designu a architektury moderní doby. Původně se jednalo o uměleckoprůmyslovou školu, kterou v roce 1906 založil Henry van de Velde. Jeho nástupce pak sloučil školu s výmarskou akademií výtvarných umění a novou školu nazval Bauhaus. Označení se dostalo do povědomí nejen jako název školy, ale také jako umělecký směr inspirovaný funkcionalismem, který byl výrazný především v architektuře a průmyslovém designu. Později byla škola přestěhována a pak zrušena.

 GettyImages-1165149091 (1)

Zdroj obrázku: internet

V Tel Avivu je postaveno okolo čtyřtisíc budov v tomto stylu. Budovy byly postaveny ve 20.-40. letech minulého století. Hlavní stavební kameny jsou železobeton a cihly. Mezi hlavní rysy tohoto stylu patří ploché střechy, pásová okna, trubkobá zábradlí, tvarované balkony...

 y-35 Derech Begin, 1935, Arch. Shlomo Liaskovski & Jacob Orenstein (1)

Zdroj obrázku: internet

Všechny budovy jsou v bílé barvě a proto se začalo řikat Bílé město. V roce 2003 se toto Bílé město dostalo na seznam světového dědictví UNESCO. Nejvíce těchto budov je v okolí bulvárů Dizengoff, Rothschild, Ben Gurion a ulice Frishman. V posledních letech se vedení města stará o zachování budov či vrácení do jejich původní podoby. 

 16 (1)

Zdroj obrázku: internet


Chcete se o Izraeli dozvědět víc? Přečtěte si náš článek o Červeném kaňonu.