DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Timna park - ráj kousek od Ejlatu

pískovÝ Ráj nedaleko Ejlatu

Timna park se nachází asi 25 kilometrů od města Ejlat, které je poslední dobou navštěvovanou turistickou destinací. Tento krásný park je spojením úžasné krajiny a dlouholeté historie.

Toto údolí není malé, má okolo 15 000 akrů. Je to takové geologické okno, kde můžeme najít mnoho minerálů, mědi, železa a manganu. Na tomto místě se poprvé v historii začala těžit měď. Proto i nyní zde můžeme najít mnoho důlních šachet, které se uchovaly z dob těžení. Dalším dochovaným pokladem jsou pozůstatky tavící pece z dob císařského Egypta.

timna 2

Hlavní dominantou tohoto údolí jsou neobvyklé kamenité útvary a barvy písku. Převážná část je tvořena z červeného písku, ale na některých místech je písek zbarven do žluta, oranžova, šeda, hněda až černa. Hlavně u měděných dolů je písek světle zelený až modrý.

Kosmetika z Mrtvého moře Timna3

Největší kamenité útvary jsou Šalamounovy pilíře. Mají přirozenou strukturu, která vznikala několik staletí. Jejich tvar je způsoben vodní erozí a větrem. Pojmenování má na svědomí americký archeolog Nelson Glueck, který tvrdil, že tyto sloupy byly spřízněny s králem Šalamounem.

Další atrakcí je kamenitý útvar, který se nazývá Hřib. Je to červený pískovcový skalní útvar, známý jako ,,hoodoo". Za takto neobvyklý tvar může vítr, vlhkost a vodní eroze.

Kosmetika z Mrtvého moře HB Timna Hřib

V celém údolí se nachází mnoho starověkých kreseb. Tyto kresby jsou pozůstatky po vládnoucích říších, které se zde usadily. Egypťané zde vytesali nejznámější kresbu Chariots. V této kresbě jsou válečníci, kteří drží štíty a řídí tažené vozy.

Kosmetika z Mrtvého moře HB údolí Timna

 

Timna park je archeologické naleziště světového významu. Současně je i velkým turistickým lákadlem, hlavně kvůli nespočtu atrakcí, které si zde můžete užít. Můžete se projet na kole, užít si šlapadla na jezeře, vyrobit si tématický suvenýr, vyzkoušet zip line atd.

Kosmetika z Mrtvého moře HB Timna jezero

Provozní informace

Park Timna je otevřen celý týden od 8h do 16h (mimo pátek od 8h do 15h). Celodenní vstupné stojí cca 300 Kč.

Odkaz na celodenní výlet ZDE.

V Timna parku můžete také přespat ve svém vlastním stanu. K dispozici jsou veřejné koupelny a záchody. Kromě toho je zde ,,villa camp", kde můžete přespat v pohodlí karavanu. Pro velké skupiny studentů jsou zde připraveny velké skupinové stany. Na jídlo je zde možné zajít do Šalamounovy restaurace, tak hladem určitě trpět nebudete :).

Kosmetika z Mrtvého moře HB Timna výlet


Z Timny už to jsou jen dvě hodinky jízdy autem k Mrtvému moři. Pokud chcete vědět, jak si to u Mrtvého moře užila dámská jízda Kosmetiky z Mrtvého moře, přečtěte si tento článek :).