DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Solná jezera světa

Věděli jste, že Mrtvé moře není jediné jezero na světě, ve kterém vás bude voda nadnášet? Věděli jste, že léčivé bahno může být také bílé? Věděli jste, že existuje jezero s vyšší koncentrací soli než v Mrtvém moři? Připravili jsme pro vás velmi zájimavé informace o slaných jezerech a lagunách po celém světě.

    kosmetika z mrtveho more solne jezero

Zdroj: Pinterest

Bílé bahno u jezera Rio Lagartos, Mexiko 

Mrtvé moře není jediným místem bez života. Jsou místa, kde je koncentrace soli dokonce ještě vyšší. Jedno z takových míst najdeme na Antarktidě. Konkrétně na západ od Wright Valley (Jížní Fork), 9 kilometrů západně od Lake Vanda. Jezero se nachází mezi dvěma horskými hřebeny a nazývá se Don Juan. Toto zvláštní jezero bylo objeveno dvěma piloty  Lt Don Roe a Lt John Hickey. Podle záznamů z roku objevení 1961 měla voda tehdy teplotu mínus −30 °C. Jezero mělo rozlohu 0,25 km2 a bylo hluboké 0,3 m. V současnosti se zmenšilo na rozlohu 0,03 km2 a hloubka činí 0,01 m - jedná se tedy spíše o větší kaluž. Jezero Don Juan však nese světové prvenství v koncentraci soli. Té v něm najdeme 40,2%. Mrtvé moře obsahuje 34,7% soli. Nenajdeme v něm žádný život. Je tak koncentrované, že nezamrzá ani při teplotě −50 °C! Suchá nehostinná údolí bičovaná silnými větry s maximální suchostí vzduchu, to jsou místa, kde vyvěrají spodní vody tohoto jezera. Za těchto podmínek se z okolních ledovců tající voda vypařuje a po dlouhou dobu v sobě koncentruje různé druhy minerálů, které potom vyvěrají ze země na povrch. 

 

Voda v jezeře na poloostrově Yucatán nadnáší 

Oproti tomu jezero nacházející se na polostrově Yucatán mezi městy Rio Lagartos až k Las Coloradas je místem, kde si můžete na jeho hladině odpočinout. Zajímavostí tohoto jezera je, že bahno, které se v něm nachází, není černé, ale velmi světlé. Od moře tuto lagunu odděluje přírodní předěl, který byl v minulosti poškozen hurikánem a poté byl uměle obnoven. Naštěstí se podařilo toto místo zachránit. Slouží jako domov pro stovky pelikánů. To dodává místu živoucí atmosféru.  Sůl je v této oblasti kvalitní, tvoří se za maximálně přírodních podmínek. Těžba soli zde byla z těchto důvodů po delší odmlce obnovena.

 

Druhým nejvíce slaným jezerem na světě je Garabogazköl Aylagy. Tato laguna Kaspického moře se nachází V Turkmenistánu. Jeho rozloha je 18,000 km2. Slanost se pohybuje okolo 35%. Tato extrémní salinita způsobuje absenci veškeré mořské vegetace. Garabogazköl Aylagy se v roce 1984 kompletně vypařilo, jelikož byl přerušen jeho kontakt s Kaspickým moře. Od roku 1992 kdy začala hladina Kaspického jezera znovu stoupat byla bariéra odstraněna a jezero se znovu zaplnilo vodou.

 

Podíváme-li se na Africký kontinent do státu Djibouti, najdeme v něm solné jezero Assal. Toto jezero leží 150 m pod hladinou moře a představuje tak nejnižší místo v Africe a třetí nejnižší místo na světě, hned po Mrtvém moři a Galilejském jezeře. Světově je největším zdrojem soli. Ve světě jsou známy také gurmánské speciality přímo z této oblasti spojené s Djibouti solí. Jezero leží ve velmi teplé oblasti, kde teploty přes den dosahují i 52 °C.

Největší solné jezero na světě je Velké Solné jezero (Great Salt Lake), které se nachází ve státě Yutah v USA a má rozlohu 4184 m2. Jeho slaná voda je pozůstatkem prehistorického ledovce. Když se ledovec začal vypařovat zvětšila se s ním také koncentrace odpařovaných solí. Toto jezero se může chlubit velkou pestrostí vodního ptactva. Koncentrace soli je zde mnohem přijatelnější pro mořskou vegetaci. Celkový obsah soli je asi 6000 megatun. Východní pobřeží je hustě osídleno, největšími městy jsou Salt Lake City a Ogden.


solne jezero kosmetika z mrtveho more

Zdroj: Pinterest

Léčivé jezero Lacul Ursu (Medvědí jezero), které se nachází ve Východních Karpatech, je jediným slaným jezerem v Evropě. Vysoká salinita nadnáší a proto se v tomto jezeře nemůžete potopit (podobně jako v Mrtvém moři). Voda léčí gynekologické, kožní a revmatické obtíže. V blízkosti se také nachází solné údolí. Medvědí jezero se nachází v rumunském lázeňském městečku Sovata, ve kterém  je mnoho hotelů a wellness.

 

Seznam slaných jezer a lagun dle jejich slanosti: 

Salinita

Název

Typ

Kde se nachází

400

Don Juan

Slané jezero

Antarktida

350

Garabogazköl

Laguna

Turkmenistán

348

Assal

Slané jezero

Djibouti

337

Mrtvé moře

Slané jezero

Izrael,  Jordán

50-270

Velké solné jezero

Slané jezero

USA

 

(Zdroj: Wikipedie)


Chcete se podívat k Mrtvému moři? Víte, na co si dát pozor? Přečtěte si náš článek :)