DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

JAKÝ JE NEJLEPŠÍ IZRAELSKÝ RECEPT, KTERÝ DOMA VAŘÍŠ?

Izraelská kuchyně je velmi pestrá. Používají velké množství úžasného koření a hodně zeleniny. Když vás někdo pozve na šabatovou večeři (pátek večer), na stole můžete mít klidně 15-20 druhů různých malých salátů. K nim se podává humus a pity nebo housky. Další chod je většinou ryba vařená s česnekem, rajčaty a bylinkami. A poslední chod jsou různé druhy masa a různé druhy příloh. Tento typ stolování převažuje hlavně u sefardských Židů, kteří pocházejí z arabských zemí.

Doma některá izraelská jídla vařím, ale mým nejoblíbenějším je jednoduchý recept původem z Maroka:

Budete potřebovat kuřecí maso s kostí(buď celé kuře nebo stehna, je lepší odstranit kůži), mrkev, cibuli, česnek, rýži, sůl, pepř, polévkové koření nebo masox a izraelské koření „chawajidž“, což je směs kurkumy, římského kmínu a ještě jednoho koření, na které si teď nemůžu vzpomenout. Pokud toto koření nemáte, nic se neděje. Já na něho jednou zapomněla a jídlo bylo prostě perfektní jako vždy.

Kosmetika z Mrtveho more HB izraelsky recept

Nejprve umyjete maso, odstraníte z něho kůži. Osmahnete cibulku a na ní zprudka osmažíte kuřecí maso. Pouze na několik minut. Poté přidáte nastrouhanou mrkev, na jemno nakrájený česnek, sůl, pepř, polévkové koření a chawajidž. Zamícháte a na chvíli necháte smažit, několik minut. Poté vše zalijete vařící vodou, přikryjete pokličkou a necháte 45 minut vařit. V té chvíli se bude vaší kuchyní linout velmi příjemná vůně. Po 45-ti minutách do hrnce nasypete propláchnutou rýži a necháte asi na 20 minut vařit na mírném ohni. Když bude rýže měkká a všechna voda se odpaří, můžete jídlo podávat. Chuť kuřecího masa se krásně vsákne do rýže. Je to výborná pochoutka. A hlavně velmi jednoduchá.

Přeji vám dobrou chuť a pokud recept vyzkoušíte, prosím, napište mi, jak vám chutnal a pošlete mi foto. Děkuji :).


Hledáte ještě důvody, proč navštívit Izrael? My jich pro Vás máme hned 10!