JAKÝ JE NEJLEPŠÍ IZRAELSKÝ RECEPT, KTERÝ DOMA VAŘÍŠ?

Izraelská kuchyně je velmi pestrá. Používají velké množství úžasného koření a hodně zeleniny. Když vás někdo pozve na šabatovou večeři (pátek večer), na stole můžete mít klidně 15-20 druhů různých malých salátů. K nim se podává humus a pity nebo housky. Další chod je většinou ryba vařená s česnekem, rajčaty a bylinkami. A poslední chod jsou různé druhy masa a různé druhy příloh. Tento typ stolování převažuje hlavně u sefardských Židů, kteří pocházejí z arabských zemí.

Doma některá izraelská jídla vařím, ale mým nejoblíbenějším je jednoduchý recept původem z Maroka:

Budete potřebovat kuřecí maso s kostí(buď celé kuře nebo stehna, je lepší odstranit kůži), mrkev, cibuli, česnek, rýži, sůl, pepř, polévkové koření nebo masox a izraelské koření „chawajidž“, což je směs kurkumy, římského kmínu a ještě jednoho koření, na které si teď nemůžu vzpomenout. Pokud toto koření nemáte, nic se neděje. Já na něho jednou zapomněla a jídlo bylo prostě perfektní jako vždy.

Kosmetika z Mrtveho more HB izraelsky recept

Nejprve umyjete maso, odstraníte z něho kůži. Osmahnete cibulku a na ní zprudka osmažíte kuřecí maso. Pouze na několik minut. Poté přidáte nastrouhanou mrkev, na jemno nakrájený česnek, sůl, pepř, polévkové koření a chawajidž. Zamícháte a na chvíli necháte smažit, několik minut. Poté vše zalijete vařící vodou, přikryjete pokličkou a necháte 45 minut vařit. V té chvíli se bude vaší kuchyní linout velmi příjemná vůně. Po 45-ti minutách do hrnce nasypete propláchnutou rýži a necháte asi na 20 minut vařit na mírném ohni. Když bude rýže měkká a všechna voda se odpaří, můžete jídlo podávat. Chuť kuřecího masa se krásně vsákne do rýže. Je to výborná pochoutka. A hlavně velmi jednoduchá.

Přeji vám dobrou chuť a pokud recept vyzkoušíte, prosím, napište mi, jak vám chutnal a pošlete mi foto. Děkuji :).


Hledáte ještě důvody, proč navštívit Izrael? My jich pro Vás máme hned 10!