DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

KAVIÁR V KOSMETICE

Kosmetika KESEM nabízí stejně jako spousta jiných kosmetických společností kaviárovou sadu, která pomáhá zpomalovat známky stárnutí vyhlazuje pokožku. V tomto článku se dozvíte, co vlastně kaviár je a jak se Kosmetika KESEM liší ve způsobu získávání kaviáru do našich produktů.

CO JE KAVIÁR?

Kaviár se vyrábí z jiker jeseterů nebo lososů. Pro výrobu pravého černého kaviáru lze použít pouze jikry z určitých druhů jeseterovitých ryb, nejlépe z  vyzy velké. Existuje ale spousta náhražek kaviáru, které se vyrábějí z jiker jiných druhů ryb.
Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Samice jesetera ale kladou také neoplozené jikry za účelem vytvoření potravy pro svůj potěr. Již 21 dní před vylíhnutím se plod jesetera živí právě kaviárem. Protože je kaviár takovým „mateřským mlékem“ malých jeseterů, je extrémně bohatý na cenné nutriční látky a je 100% přírodní.

Proč je tak drahý?

Vysoká cena je zapříčiněna tím, že jeho kosmetické účinky mnohonásobně převyšují ostatní kosmetické složky. V gastronomii vás zase kaviár ohromí delikátní chutí. Ale hlavním důvodem, proč se jedná o tak luxusní drahou surovinu, je to, že jeseteři dosahují pohlavní dospělosti v závislosti na druhu ve věku 5-25 let. Proto se musí velmi dlouho čekat, než jeseter začne produkovat jikry a surovina se tak stává dražší. Rozdílné ceny kaviáru jsou způsobeny různými druhy ryb, ze kterých pochází a také množstvím přidané soli a konzervantů, které by mělo být co nejmenší. 

Kaviár v kosmetice

Pro kosmetické účely by bylo nevhodné používat samotné jikry. Získává se z nich proto kaviárový extrakt, který je mnohem koncentrovanější a obsahuje ty nejvýživnější složky kaviáru.

Denní krém s kaviárem a kyselinou hyaluronovou

denni krem s kaviarem a kyselinou hyaluronovou

Noční krém s kaviárem a kyselinou hyaluronovou 

nocni krem s kaviarem a kyselinou hyaluronovou kosmetika kesem


Jak ho lze získat? Je nutné ryby zabíjet?

Klasicky se kaviár získává tak, že je třeba zabít rybu přesně před tím, než se rozmnožuje a následně jí vybrat vaječníky. Tento způsob je ale k jeseterům velmi drastický a napomáhá k jejich vyhynutí.

Kosmetika KESEM tedy používá kaviár, který pochází z chovatelské farmy jeseterů ve Francii. Jeseteři jsou zde pěstováni a tím chráněni před vyhynutím a nekontrolovatelným lovem. Kaviár je zde odebírán a jejich životní cyklus je tak zachovaný jako v běžné přírodě. Nedochází tedy k zabíjení ryb, ale žijí dále. Jim je odebrán pouze zbytkový kaviár, který ryby pro svůj plod již nevyužije.