DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

PARABENY V KOSMETICE

Postupně si tu řekneme, jaké složky by se v kosmetice neměly vyskytovat a jak nám mohou škodit.


PARABENY

Parabeny jsou chemické látky, které se používají jako konzervační činidla v kosmetických přípravcích, zubních pastách a v léčivech.

Mají velmi dobrou schopnost ničit bakterie, a proto se používají ve všech výrobcích, které obsahují vodu, aby se zabránilo množení bakterií a následnému zkažení výrobku.

Parabeny se rychle vstřebávají přes kůži do těla. Mohou být pro kůži dráždivé a v mnoha případech způsobují podráždění kůže a kožní alergie.

Kosmetika z Mrtveho more HB parabeny v kosmetice

Pokud jsou parabeny ve výrobcích, které z těla smýváme (sprchové gely, šampony atd.), tak to tolik nevadí, protože nebudou mít čas se přes pokožku dostat do těla. Ale pokud jsou parabeny v krémech nebo v deodorantech, tak to není dobré, jelikož kůže v podpaží je obzvláště po holení poraněná a tak usnadňuje průnik škodlivých látek do těla.

Existují výzkumy, které dokazují spojitost mezi rakovinou prsu a každodenním používáním deodorantů a antiperspirantů.

Parabeny se dají nahradit například solí, éterickými oleji, vitamíny a bylinkami, což jsou přírodní konzervanty, které ničí bakterie. Jako 100% přírodní konzervant se také používá benzoát sodný, který se nachází v ovoci (brusinky, jablka) a nemá žádné vedlejší účinky.

JAK PARABENY POZNÁM?

 ETYL-, PROPYL-, BUTYL- nebo METYL- PARABEN


Chcete se o složení v kosmetice dozvědět více? Přečtěte si náš článek o ropě v kosmetice.