V poslední době je velmi populární si dělat různé domácí pasty a másla z nejrůznějších druhů ořechů, ale zkoušeli jste udělat pastu ze sezamových semínek ? Ne ? Velká chyba. Tato delikatesa má svůj původ ve starověké Persii, odkud se pak dostala do Izraele a je s ním právě nejvíce spojovaná. V Izraeli patří tahini pasta k nejoblíbenějším pokrmům.
Sezamová semínka jsou pro lidské zdraví velmi prospěšná. Jsou zdrojem vitamínů a minerálů. Pravidelnou konzumací podpoříte svou imunitu, snížíte krevní tlak a cukr v krvi. Ale pozor, bohužel jsou taky poměrně kalorická.
Tahini pasta je častou součástí hummusu, ve světě se používá také do salátových dresinků, do sendvičů, k zahuštění omáček, do pomazánek, lze ji použít i jako marinádu na maso nebo do omáčky podávané k falafelu. Například na Kypru s ní konzumují i samotný chleba.
Recept je velice jednoduchý !
1. Semínka opražíme na pánvi po dobu 3 - 5 minut na mírném ohni za občasného míchání
2. Semínka rozmixujeme, prvně se z nich stane taková mouka a po chvíli začne mít lehce tekutou konzistenci
3. V tomto momentě přilijeme sezamový olej (1/4 objemu sezamových semínek) a mixujeme do hladké pasty
4. Na závěr můžeme vmixovat i trošku mořské soli
Pastu uchovávejte v uzavřené nádobě a v lednici. Vydrží i několik týdnů.
Proč je sérum lepší než krém ? To se dozvíte ZDE :)