DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Zmírnění zarudnutí a podráždění pokožky: Přírodní tipy a péče

Péče o pokožku je důležitá hned z několika důvodů. Naše pokožka plní celou řadu funkcí, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Zdravá a neporušená pokožka poskytuje obranu před vnějšími vlivy, ochranu před infekcemi a nebezpečnými látkami.

Dále pomáhá regulovat naši tělesnou teplotu, podílí se na vylučování odpadních či toxických látek z těla a je bohatá na receptory, které nám umožňují vnímat doteky, teplo, bolest apod. Pokud máme porušenou, podrážděnou pokožku, všechny tyto funkce jsou omezeny. Proto je důležité se o náš největší orgán pravidelně a správně starat

Zarudnutí a podráždění pokožky může být způsobeno různými faktory jako jsou například alergie, infekce, vysušená pokožka, mechanické či chemické podráždění nebo nadměrné vystavování slunečnímu záření atd.

zdrava pokozka

Co způsobuje zarudnutí a podráždění pokožky?

Fyzické podněty

Mezi fyzické podměty se řadí mechanické podráždění, konkrétně tření, škrábání či tlak.

Opakované tření, zejména na citlivých oblastech našeho těla, může způsobit nepříjemné podráždění. Může nastat při nošení těsného oblečení nebo obuvi, například při sportovních aktivitách.

Intenzivní škrábání kůže může poškodit její povrch, což je velmi nepříjemné. Stává se tak v situacích, kdy máme nějakou kožní alergii, onemocnění či po bodnutí hmyzem.

Také přílišný tlak na určitou oblast způsobuje zarudnutí a podráždění. Například dlouhé sezení na jednom místě může způsobit vznik tlakových vředů

Fyzické poranění kůže, jako jsou řezy, odřeniny, popáleniny vedou ke zvýšenému průtoku krve do postižené oblasti a zapojují se zánětlivé procesy. Toto poškození je velmi nepříjemné.

Extrémní teploty, jako je přehřátí či příliš silné chladnutí, mohou taktéž podráždit naší pokožku. Například omrzliny nebo přílišné vystavování UV záření bez ochrany způsobují zarudnutí a podráždění.

porezani pokozky

Chemické podněty

Chemické podráždění kůže je způsobeno působením určitých chemikálií na naši pokožku. Tyto chemikálie mohou mít dráždivé, alergenní či toxické účinky na kůži. 

Někteří jedinci mohou být přecitlivělí na určité chemikálie. To znamená, že jejich kůže reaguje nadměrně na běžné látky, které obvykle nezpůsobují podráždění u většiny lidí. 

Specifické chemikálie mohou poškodit přímo ochrannou bariéru kůže, což umožňuje pronikání dráždivých látek hlubších vrstev kůže. Jedná se například o různé čistící prostředky, které bychom vždy měli používat s ochrannými rukavicemi

Další skupina chemikálií může vyvolat podráždění kůže, když jsou vystaveny slunečnímu záření. Vyvolávají zarudnutí, vyrážku nebo dokonce popálení či puchýře. Proto je vždy důležité číst instrukce k různým kosmetickým produktům, tato informace by tam měla být vždy napsaná. 

Kosmetické produkty, které obsahují silné chemikálie nebo složky, které jsou dráždivé, se souhrnně mohou nazývat agresivní kosmetické produkty. Do těchto produktů můžeme zahrnout například silně parfémované produkty, silně exfoliační produkty nebo třeba barvy na vlasy. Používejte produkty, které jsou dermatologicky testované

chemikalie na pokozce

Vnitřní faktory

Kromě vnějších faktorů existují také vnitřní faktory, které přispívají k podráždění a zarudnutí kůže. Jedná se o citlivost pokožky, která se vyznačuje nadměrným reagováním na různé podněty.

Lidé s kožním onemocněním (ekzém, lupénka, rosacea) jsou také náchylnější k zarudnutí či podráždění. Tyto stavy způsobují oslabení ochranné bariéry kůže. 

I hormonální změny mohou ovlivňovat stav kůže. Například během puberty, menstruace, těhotenství nebo menopauzy se mohou objevit změny ve výrobě kožního mazu, které mohou vést k těmto problémům. 

Některá vnitřní onemocnění taktéž souvisí s podrážděním. Tyto stavy mohou ovlivnit imunitní systém a způsobit zánět, který se projeví na pokožce. Jedná se například o autoimunitní onemocnění, alergie, infekce nebo žaludeční problémy

Vysušená pokožka je citlivá a náchylná k podráždění, což může způsobit nepříjemné příznaky, jako je svědění, pocit napnutí, zarudnutí nebo šupinatost.

vysusena pokozka

Jak zmírnit zarudnutí a podráždění pokožky

Existuje několik způsobů jak zarudnutí a podráždění zmírnit. Pokud víte, co vám způsobuje podráždění, snažte se těmto faktorům vyhnout. Volte jemné kosmetické produkty, nejlépe bez parfémů, hypoalergenní a neobsahující dráždivé látky. Vyhněte se těsnému oblečení, naopak noste oblečení prodyšné a z měkkých materiálů.

Používejte ochranné prostředky. Ať už se jedná o gumové rukavice při uklízení s agresivními čistícími prostředky nebo krém s ochranným faktorem proti UV záření. Tyto krémy jsou velmi důležité. Na našem e-shopu naleznete několik článků na toto téma. Například ZDE

Udržujte pokožku čistou a hydratovanou. Pravidelné a šetrné čistění pokožky je důležité pro odstranění nečistot. Hydratace pokožky pomáhá zmírnit podráždění a zlepšuje její ochrannou bariéru. Užitečné mohou být i studené obklady. Obklady z chladivých gelů nebo třeba produkty obsahující zklidňující složky jako je aloe vera, zelený čaj či mátu. Mají osvěžující a uklidňující účinky. 

aloe vera

Doporučené produkty KESEM pro zmírnění zarudnutí a podráždění pokožky

Novinka: Přírodní produkty KEDEM - obsahují přírodní složky, bylinky z Judské pouště, které mají velmi pozitivní a blahodárné účinky. 

denni pletovy krem kosmetika kedem

 

 Rakytníkové mýdlo - šetrně čistí pleť, nevysušuje a vhodné je právě i pro ekzematiky či lupenkáře

rakytnikove mydlo kosmetika z mrtveho more

 

Řada LEVEL - produkty obsahují zklidňující složky jako je zelený čaj, olej z izraelského konopí

cistici pletovy gel na akne kosmetika kesem

 

Tělové máslo mošus - máslo poskytuje kompletní výživu kůže a hlubokou hydrataci. Díky bambuckému máslu, výtažkům z pupalkového oleje, aloe vera a zeleného čaje je ideálním pomocníkem pro ošetření a zklidnění suché pokožky

telova masla kosmetika kesem

Prevence zarudnutí a podráždění pokožky

Udržujte pokožku čistou - pravidelně umývejte pokožku jemným čistícím prostředkem, vyhněte se používání příliš horké vody, která může pokožku vysušit a podráždit.

Dostatečně hydratujte - udržujte pokožku hydratovanou zevnitř i zvenčí. Pravidelně pijte dostatek vody a používejte hydratační krémy, které odpovídají vašemu typu pokožky. 

Vyhněte se velkým teplotním změnám - nevystavujte se příliš často slunečnímu záření a používejte ochranné prostředky proti UV záření neboli SPF ochranu. Naopak musíte chránit pokožku i při chladném počasí. Mráz vysušuje, proto je ideální na zimu zvolit trošku hutnější krém (také s SPF).

Omezte stres - celkově stres může mít negativní účinky jak na naše zdraví, tak i pokožku. Nalezněte metody, jak zvládat stres či se mu úplně vyvarovat. Důležité je si najít čas také na občasnou relaxaci. 

Správná strava - snažte se jíst vyváženou stravu, která obsahuje dostatek vitamínů, minerálů a antioxidanty. Vyhněte se potravinám, které mohou způsobovat záněty, jako jsou tučné potraviny nebo cukry. Vyvarujte se také alergenům, o kterých víte, že jste na ně citliví. 

Jemné kosmetické produkty - zvolte produkty, které jsou šetrné, neucpávají póry. Pokud máte citlivou pokožku, vyhněte se produktům s vůněmi a drsnými chemikáliemi.

Ochrana před agresivními prostředky - pokud pracujete v prostředí s agresivními chemikáliemi, používejte ochranné pomůcky, jako jsou rukavice, ochranné brýle nebo pokud je potřeba, respirátor.

antioxidanty

Shrnutí

Je důležité si uvědomit, že tyto rady jsou obecné a nejsou určeny k diagnostice ani léčbě konkrétních stavů. Pokud se jedná o závažnější podráždění pokožky, je vždy důležité tento stav konzultovat s odborníkem, jako je dermatolog nebo lékař, který vám může pomoci lépe a předepsat vhodnou léčbu. 

Péče o pokožku by měla být součástí vaší každodenní rutiny. Dbejte na správný výběr kosmetických produktů, správnou hygienu, chraňte pokožku a hydratujte ji.