DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Jizevnaté akné a nerovnosti pokožky: účinné metody léčby a prevence

V dnešním článku si povíme vše o akné. Akné patří k nejběžnějším typům kožního onemocnění. Obvykle se objeví nejvýrazněji v období puberty, ale může nás potrápit v jakémkoliv věku. Až 90% populace se někdy s akné setkalo. Nejčastěji se objevuje na tváři, zádech, v oblasti dekoltu, protože právě na těchto místech se nachází nejvíce mazových žláz. 

Jak akné vzniká a jaký vliv má produkce mazu

Na vzniku akné se podílí spousta faktorů, mezi nejčastější patří zvýšená produkce mazu, hormonální vlivy, genetika nebo působení některých bakterií. Akné vzniká právě tehdy, když se ucpou póry nahromaděním mazu v kombinaci s odumřelými buňkami.

V ucpaných pórech je ideální prostředí pro množení bakterií, které způsobují zánět, následkem kterého pokožka kolem pupínku zčervená, stane se citlivou a pupínky se naplní hnisem, čímž vzniká závaznější forma akné neboli zánětlivá forma.

mastna a problematicka plet

Typy jizev a jizvičky po akné

Jizvy po akné vznikají, když akné pronikne příliš hluboko do kůže a poškodí její tkáně a cévy v okolí. Mohou mít různou podobu.

Nejčastější typy jizev jsou: 

  • atrofické jizvy - hluboké vpadlé jizvy, které vznikají špatným hojením pupínku nebo pokud je množství vazivové tkáně v daném místě příliš malé. Tento druh jizev připomíná vpichy tlustých jehel. 
  • hypertrofické jizvy - jsou typické vyvýšenou kůží v daném místě. To je způsobeno vytvořením nekvalitní tkáně v místě po pupínku, která má odlišnou strukturu a působí tlustějším dojmem než okolní kůže. 
  • keloidní jizvy - vznikají rozšířením a zvětšením původně hypertrofické jizvy do další oblasti kůže. Tyto jizvy mohou blednout. 

 kosmetika kesem jizvy po akne

Léčebné metody akné a jizev

Metod, jak vyléčit akné, je celá řada. Vhodný výběr přípravků na akné se odvíjí od závažnosti akné. 

  • chemický peeling
  • laser
  • přípravky s antibiotickými účinky
  • kyselina azealová - uvolňuje ucpané póry, má antibakteriální a protizánětlivé účinky 
  • doplňky stravy v podobě vitamínů (např. zinek)
  • akneroxid (lehčí formy akné) 
  • retinoidy

 

Jak správně pečovat o pokožku s akné a jizvami

Základem je čištění pleti. Pravidelným čištěním se ničí nežádoucí bakterie, které způsobují záněty. Ideální je čistit pokožku dvakrát denně (ráno a večer), používat kosmetické přípravky na akné, které pleť nedráždí a nevysušují, protože vysušená pleť má tendenci produkovat ještě více mazu.

Velký mýtus je ten, že mastnou a aknózní pleť není potřeba hydratovat, ale opak je pravdou. 

Používejte krémy, které pleť opravdu hloubkově hydratují, ale pleť nemastíKyselina hyaluronová je pravým pomocníkem. Tato kyselina má schopnost na sebe vázat vodu v pokožce, proto má schopnost hydratovat do hloubky. Hydratační krém na problematickou pleť tuto kyselinu obsahuje, zároveň obsahuje konopí a zelený čaj, který pleť zklidňuje

Jednou týdně použijte peeling, který zbaví pleť odumřelých kožních buněk a pleťovou masku ideální pro problematickou pleť. Naše bahenní maska je velmi oblíbeným produktem. Má hloubkové čistící účinky, stahuje póry, odstraňuje přebytečnou mastnotu, ale nevysušuje.

kosmetika kesem akne

Prevence jizevnatého akné

Do své rutiny zařaďte masáž zjizvené tkáně pomocí vhodného krému. Krém, který je přímo na jizevnaté akné, zlepšuje pružnost kůže a cirkulaci krve. Zvolený krém by měl být nekomedogenní, protože jinak by mohl přispívat k opětovné tvorbě akné. 

Alternativní a přírodní léčebné metody pro akné a jizvy

  • kvalitní spánek a zdravý životní styl - lidé s dobrou spánkovou hygienou mají odpočatou pleť, která lépe odolává nepříznivým okolním vlivům 
  • domácí přírodní masky - namočené ovesné vločky, vaječné bílky, okurková šťáva nebo odvar z heřmánku můžou být dobrým alternativním pomocníkem v boji proti akné 
  • tea tree olej - obsahuje silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, které velmi pozitivně působí při léčbě akné 
  • aloe vera - aloe vera má vysoké hydratační účinky, můžete používat přípravky s touto složkou, ale i čistý gel přímo z listů aloe vera
  • voda z Mrtvého moře - voda obsahuje více než 40 druhů minerálů a má blahodárné účinky na kožní problémy 

 

Kosmetika Kesem: pomocník v boji s jizvami po akné

Čistící bahenní maska

cistici bahenni maska kosmetika kesem

Jílová pleťová maska

jilova pletova maska kosmetika kesem

Čistící pleťový gel na akné 

cistici pletovy gel na akne kosmetika kesem

Hojivý gel na akné

hojivy gel na akne kosmetika kesem

Hydratační krém na problematickou pleť

hydratacni krem na problematickou plet kosmetika kesem


 

Význam konzultace s dermatologem při léčbě akné a jizev 

Pokud vás trápí akné, tak návštěva dermatologa hraje v celkové léčbě velmi důležitou roli. Správná kosmetika a péče je sice základ. Ale někdy ani kosmetika nepomůže ,,uzdravit" pleť na 100%. I když se pleť správnou péči výrazně zlepší, tak na pleti mohou zůstat stopy po akné. Tyto stopy mohou být viditelné a mohou i ubírat na sebevědomí. V tuto chvíli se nabízí možnost návštěvy dermatologa, který tyto problémy dokáže zmírnit, či přímo odstranit

Jedná se především o jizvy po akné. Mohou být pouze malé, ale může se jednat i o zjizvené oblasti. Po konzultaci a zhodnocení stavu pokožky, lékař zhodnotí typ jizev a stanoví nejlepší způsob, kterým se mohou jizvy eliminovat.

Ovšem i po následná léčbě není výsledek hned. Proces léčení pokožky může být dlouhý, ale skvělou motivací jsou výsledky. Pro eliminaci jizev se používá třeba chemický peeling, který pomocí kyselin obrušuje vrchní vrstvu kůže.

Další možností a stále více oblíbenější se stávají lasery. Tato procedura je opravdu rychlá a zabere pouze pár minut. Laser postupně odpařuje jednotlivé vrstvy kůže. Po očištění je potřeba se vyhnout několik dní sluníčku, proto je potřeba si laser dobře naplánovat.

Akné může člověka pěkně potrápit, ale vždy je tu možnost, jak ho eliminovat. Správná péče a kosmetika může opravdu udělat s pletí zázraky. Je potřeba v péči o pleť vytrvat a nepřestávat. Hlavně nezapomínejte, že základem krásné pleti je pravidelné čištění pleti a u té aknózní to platí dvojnásob.