Lupy

Lupy jsou onemocněním „vlasové“ části hlavy charakteristické malými šupinkami, které se tvoří na pokožce hlavy a odlupují se. Při zvýšené tvorbě mazu mívají lupy nažloutlý odstín a mohou se shlukovat dohromady.

Ve většině případů je příčinou jejich výskytu zvýšená aktivita houby Pityrosporum ovale. Tato houba je běžnou součásti lidské kožní mikroflóry. Pokud je množství této houby v normě, dochází k odlupování šupinek téměř bez našeho povšimnutí. Při zvýšené produkci tukových žláz, se však její množství zvyšuje, dochází k rychlejší obnově kožních buněk svrchní části pokožky hlavy a odlupování jejích šupinek pak pozorujeme jako zvýšený výskyt lupů.

Faktory, které ovlivňují zvýšenou aktivitu této houby a s ní spojený výskyt lupů, jsou:

  1.        lupénka
  2.        hormonální poruchy
  3.        chronické infekce
  4.        stres
  5.        snížená imunita
  6.        nedostatek vitamínů
  7.        nepravidelná či špatná péče o vlasy a pokožku hlavy
  8.        dědičnost

 

V boji s lupy může pomoci lékař, odborník, který zjistí příčinu vzniku, která je v tomto případě obzvláště důležitá. Právě podle ní je totiž zvolena následná léčba. Existují ovšem i obecné postupy, které mohou pomoci problémům předejít. K tomuto účelu slouží především speciální šampony a balzámy na vlasy. Můžete vyzkoušet Léčivý bahenní šampon. Tento exkluzivní šampon obsahuje účinné látky, které odstraňují nečistoty a přebytečný tuk z pokožky hlavy. Díky kombinaci bahna z Mrtvého moře, různých olejů a vitamínů pomáhá šampon zvyšovat krevní oběh v malých cévách v pokožce hlavy, čímž podporuje růst vlasů a naopak zabraňuje jejich vypadávání a tvorbě lupů. Vlasy jsou po jeho použití zdravé, silné a lesklé. Dalším doporučeným přípravkem je Vlasový kondicionér s aloe vera, který chrání vlasy proti škodlivým vlivům a podporuje jejich růst. Kondicionér vlasy ošetří a krásně provoní. 


Chcete se podívat k Mrtvému moři? Víte, na co si dát pozor? Přečtěte si náš článek :)