DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Mrtvé moře vysychá

Opravdu o něj jednou přijdeme?

Slané jezero Mrtvé moře je přírodní zázrak. O tento poklad se na západě dělí Izrael a na východě Jordánsko. Kdo si ale myslí, že tu Mrtvé moře bude vždycky, mýlí se. Zmenšuje se tak rychle, že během několika desetiletí se může úplně vypařit. Na tento blížící se problém upozornily i záběry vědců, kteří se vysycháním zabývají již řadu let.

Za 100 let se zmenšilo o polovinu.

Každoročně poklesne hladina Mrtvého moře o zhruba metr. Největším důvodem jsou klimatické změny (hlavně sucha), ale i lidská činnost. Lidé zavlažují pole z vodních zdrojů řeky Jordán, které je jediným stálým přítokem Mrtvého moře a to již od 60. let minulého století. Škodné jsou i místní průmyslové podniky, které odpařují vodu, aby z Mrtvého moře získaly různé složky. Na základě všech těchto zásahů je jeho délka (téměř 50 km) poloviční ve srovnání s obdobím před stoletím.

Kosmetika z Mrtvého moře HB Dead Sea

Podle vědců by mohlo solné jezero možná i úplně vymizet do roku 2050. Některé původně podzemní otvory a jeskyně, které byly vytvořeny vodní erozí, jsou nyní odkryté a zcela na povrchu.

Izrael a Jordánsko společně usilují o to, aby se zabránilo vysychání Mrtvého moře. Řešením by mělo být vodní potrubí o délce 200 kilometrů, které by přivádělo vodu z Rudého moře. Současně by se díky odsolování voda proměnila v pitnou pro zdejší obyvatele. Součástí dohody je rozdělení této pitné vody mezi Jordánsko, Izrael a palestinská území. Memorandum o spolupráci bylo podepsáno již v roce 2013. Celý projekt včetně stavby vodní elektrárny by mohl vystoupat až na několik miliard dolarů. Dalším cílem projektu je i testování dopadu smíchání této vody s původní vodou v Mrtvém moři. Testovat by se mělo na jižním jezeře (menší ze dvou částí Mrtvého moře).

Kosmetika z Mrtvého moře HB článek lupénka

Tento společný projekt přerušilo napětí mezi židovským a arabským státem. Podle nejnovějších zpráv z ekonomického serveru Bullfax je Izrael připraven projekt s Jordánskem konečně zahájit. Každá země by měla poskytnou 40 milionů dolarů (cca 900 milionů korun) na projekt po dobu 25 let. Podle listu The Jordan Times by měla být první fáze již v přípravách.

Kosmetika z Mrtvého moře HB Mrtvé moře_1

Co na to kritici?

I tento projekt má své odpůrce. Podle ekologů existuje i jiné řešení. A to získat více vody ze Středozemního moře a produkovat obnovitelné zdroje energie v pouštních oblastech. Podle nich vytvořením vodního potrubí dojde k ohrožení citlivého ekosystému Mrtvé moře. Jelikož v Mrtvém moři kvůli vysoké koncentraci nežijí živé organismy, mohlo by dojít ke kontaminaci tohoto prostředí. Voda z Rudého moře může prý obsahovat bakterie schopné přežít.


Chtěli byste zažít nadnášející pocit v Mrtvém moři? Přečtěte si náš článek a vyrazte k Mrtvému moři z Ejlatu.