NÁRODNÍ PARK AVDAT

Při návštěvě Izraele, má každý na seznamu především Jeruzalém, Tel Aviv, Mrtvé moře a další známější místa. Za návštěvu určitě stojí i Negevská poušť, kde leží národní park Avdat. Procházka národním parkem tolik času nezabere, a tak se na celodenní výlet dá prodloužit některou ze stezek v okolí.


Oáza Avdat patří mezi nejkrásnější v Izraeli. Je umístěna v srdci Negevské pouště a je důležitým místem pro pouštní zvěř a to hlavně pro kozorožce. Na nepřístupných útesech hnízdí supi. Mimo domov zvířat tu jsou pozůstatky mnižských osad.

kozorozec-nubijsky-12979

Zdroj obrázku: janmiklin.cz

Díky pramenům, které tudy protékají, bylo toto místo dlouhodobě osídleno. Důkazem jsou jeskyně a nálezy pazourkových nástrojů. Můžete se tu setkat i s vodopády. Nejvíce vody je zde v zimním období. Během roku protéká jen malý pramínek a nebo jsou úplně vyschlé. V období bouřek je to v parku velice nebezpečné, jelikož během krátké chvíle mohou nastat bleskové povodně.

DSC_4566

Zdroj obrázku: internet

U pramene Ejn Ma´arif se nachází nejvyšší vodopád s výškou 40 metrů. Nejhezčí a nejznámější je vodopád u pramene Ejn Avdat (hebrejské slovo pro pramen či vodní zdroj). Místo má velice příjemnou atmosféru a je krásné na pohled.

vodopad-ejn-avdat-12983

Zdroj obrázku: janmiklin.cz

 Že v poušti neroste strom? U severního vstupu do parku roste asi 250 let řečík atlasský. Slouží jako důkaz, že zde dříve bylo deštivé klima.

recik-atlassky-12981

Zdroj obrázku: janmiklin.cz


A teď prohlídka :)