DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

NAZARETH

Město Nazareth leží v Dolní Galileji a je hlavním městem izraelského Severního diskritku. Jedná se o největší arabské město ve státu Izrael a má okolo 78 000 obyvatel. Město existovalo již v době kamenné. Ze střední doby bronzové (18.-17.stol. př.n.l.) pocházejí dva skalní hroby, které jsou nedaleko chrámu Zvěstování. Podle Nového zákona se název města dochoval v různých variantách například jako NazaretNazara...


Zvěstování Ježíše krista

V dobách Ježíše byl Nazaret poměrně bezvýznamný místo. Až později se stal jedním z nejvýznamnějších křesťanských poutních cílů ve Svaté zemi. Jelikož právě v Nazarethu údajně došlo ke Zvěstování Panny Marie o narození Ježíše Krista.

Kosmetika z Mrtveho more Nazareth_1

Nazareth, zdroj: internet

Podle Nového zákona došlo ke Zvěstování na místě, kde dnes stojí moderní bazilika Zvěstování. Bazilika dominuje celému městu. Panně Marii se tu zjevil archanděl Gabriel a oznámil jí, že přivede na svět syna (Ježíše). Po narození v Betlému, zde Ježíš strávil dětství a mládí. Na místě dnešní baziliky Zvěstování dříve stával Mariin dům a později také dva kostely (byzantský a křižácký). Bazilika je nejvyhledávanější památkou města a její kopule nejde přehlédnout

Kosmetika z Mrtveho more HB bazilika Zvestovani (1)

bazilika Zvěstování, zdroj: internet

Oproti honosné bazilice je kostel svatého Josefa malý a komorní. Kostel je umístěn na nádvoří, které je průchozí z druhého patra baziliky Zvěstování. Kostel svatého Josefa stojí na místě, kde dříve stával Josefův dům a jeho tesařská dílna.

nazareth-st-joseph-church

kostel sv. Josefa, zdroj: internet


historie nazarethu

Jak už bylo zmíněno, tak dříve nebylo město Nazareth nijak slavné. Jeho tajemná historie začala budit zájem křesťanů zejména od 6.století díky zprávám o řadě zázraků, které se tu staly.

Začátkem 11.století dobyli Svatou zemi křižáci a z Nazarethu se stalo významné křesťanské centrum. Křižáci zde postavili svoji hlavní galilejskou základnu. Následně se Nazarethu opakovaně zmocňovali muslimové a město chátralo. K opětovnému rozkvětu došlo až v 17. a 18. století.

Kosmetika z Mrtveho more HB mesto nazareth

Nazareth, zdroj: internet

Dnes je Nazareth vyhlášen svým pokojným soužitím různých náboženství. Důkazem je i to, že muslimská mešita a křesťanský kostel stojí v těsné blízkosti vedle sebe na nejvyšším nazaretském pahorku.


Centrum nazarethu

Ulice města jsou dlážděny kameny. Některé uličky jsou tak úzké, že do nich sluneční světlo sotva dopadá. Město je poněkud oprýskané a na celkovém dojmu to neubírá a dodáva to naopak městu specifickou atmosféru. Ve vzduchu je citít vůně kávy, sladkých čajů, občasné překřikující se hlasy i poklidná atmosféra města.

Nazreth nabízí i mnoho jiných turistických památek. Kromě baziliky Zvěstování a kostela sv. Josefa je to například Bílá mešita z 18.století. Bílá barva symbolizuje čistotu, jednotu a mír.

Kosmetika z mrtveho more HB bila mesita nazareth

Bílá mešita, zdroj: internet

Město má okolo 30ti kostelů. Jeden z nich je i řeckokatolický kostel Zvěstování. Častokrát pojmenovaný jako kostel archanděla Gabriela. Jedna řeckokatolická tradice totiž říká, že ke zjevení archanděla Gabriela Panně Marii došlo právě tady. Uviděla ho při nabírání vody z pramene v sousedství.

Při návštěve Nazarethu stojí za podívanou i starověké lázně. Zajímavostí je tu 2000 let stará soustava hliněného potrubí, které je stejné jako v italských Pompejích. Údajně byly lázně napájeny vodou z Mariiny studny.


Zajímá vás Izrael a chcete se dozvědět více? Co třeba škola Bauhaus? Více se o tomto stylu dozvíte v našem článku ZDE.