DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

OBRANNÁ SÍLA IZRAELE

Obranná síla Izraele se liší od zbytku světa především v tom, že pro ženy je vojenská služba povinná. Základní trvá 2 roky a dále se může lišit podle toho, na jakou pozici se přihlásí. V poslední době se dostává větší počet žen do letectva, ať už se jedná přímo o pilotky nebo navigátorky.

Existuje ale způsob, jak se ze služby vyvázat. Ženy mohou odmítnout, pokud k tomu mají náboženské důvody, jsou vdané, těhotné či matky a ženy, které do Izraele přišly ve věku 17 let a více mohou narukovat dobrovolně. Více jak polovina ale schopná narukovat je. Nastupují ve věku 18 let, stejně jako muži. Ženy jsou obvykle velmi motivované, nastupují do armády dokonce i dobrovolně, i přesto, že nemusí. V armádě jsou často i židovky, které se do Izraele odstěhovaly pouze proto, aby mohly narukovat do armády, dobrovolně nastupují i zapálené feministky, aby dokázaly, že jsou stejně schopné.

obranna sila izrael

Zdroj: Pinterest

První dny jsou pro dívky velmi těžké, jelikož jim chybí rodina a zároveň je pro ně náročné přizpůsobit se životu v armádě. Po dokončení výcviku si mohou hledat jiné povolání, to tak ale často není.

Paradoxně je v Izraeli genderová nevyváženost velmi významná a silně ortodoxní část obyvatelstva nesouhlasí s tím, aby ženy do vojenské služby nastoupily. Tito ortodoxní muži hájí tento nesouhlas například tím, že by pro ně bylo lepší zemřít, než zhřešit službou ve smíšené jednotce.

V porovnání s Českou republikou je samotná ženská část armády třikrát větší, než celá armáda ČR.


Chcete se o Izraeli dozvědět více? Přečtěte si náš článek o Haifě.