DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

7 tipů, jak dosáhnout bezchybné pokožky bez akné

Akné. Slovo, které všichni známe. Někdo ho může znát pouze jako slovo. Někomu se akné vytvoří a po nějaké době zmizí. Někdo ho má jen na určitých místech a někdo s ním bojuje celý život. Nezáleží na tom, jak moc je naše pleť ,,krásná“. I tu nejkrásnější pleť může akné potrápit.

Akné v životě potká až 90% populace. Nejčastěji se samozřejmě vyskytuje právě na pleti, ale může se vyskytovat i na jiných místech. Často to bývá právě akné na zádech.

Mnozí z nás si řeknou, že akné na zádech není vidět, a tudíž nemůže člověka trápit tolik, jako akné na obličeji. Ale i tam je akné nepříjemné a mnoho lidí kvůli tomu nenosí tílka, neradi se koupají na veřejnosti….

jak zmirnit akne

Na trhu existuje mnoho druhů léčby a různých rad, až to člověku může zamotat pořádně hlavu. Pokud vás trápí akné, tak je potřeba se připravit, že jeho vyléčení nepřijde hned. Je to dlouhý proces od hledání správné kosmetiky, zjištění spouštěče, správné péče o pleť…

 

Co je akné

Akné (latinský název je acne vulgarius) je běžné kožní onemocnění, které se projevuje zánětem mazových žláz. Typické projevy akné zahrnují výskyt černých teček, bílých hnisavých pupínků, červených pupínků a cyst na různých částech těla, nejčastěji v oblasti obličeje, krku, ramen, zad a hrudníku.

Akné vzniká, když mazové žlázy v kůži produkují nadměrné množství mazu, které pak ucpává póry. Bakterie, které přirozeně žijí na pokožce, se poté mohou množit a způsobit zánět a tvorbu pupínků.

Akné je často spojováno s pubertou a hormonálními změnami, ale může se vyskytovat i u dospělých a být způsobeno různými faktory, jako jsou stres, mateřství, přechod, špatné péče o pleť, alergie na potraviny, nezdravý životní styl, určité léky a kosmetické výrobky.

Léčba akné zahrnuje různé metody, včetně používání lokálních léků, jako jsou krémy a gely s obsahem benzoylperoxidu, antibiotik a hormonální antikoncepce.

Akné dokáže velice potrápit a také ublížit na sebevědomí, jelikož je často vidět na první pohled. Mnoho lidí se snaží akné skrývat pod vlasy, make-upem anebo kšiltovkou. Je důležité si uvědomit, že tento problém trápí mnoho dalších lidí okolo nás.

 

Jak vzniká akné

Akné vzniká, když se v mazových žlázách, které jsou umístěny pod kůží, hromadí příliš mnoho mazu. Tyto mazové žlázy jsou přítomny téměř na celém těle, ale nejvíce jsou koncentrovány právě v oblasti obličeje, hrudníku a zádech. Maz slouží k udržení kůže vlhké a chrání ji před bakteriemi, dalšími nečistotami a také před stárnutím.

Pokud se však vytvoří příliš mnoho mazu, mohou se tvořit ,,zátky“ v mazových žlázách. Tyto zátky brání mazu v odchodu z mazové žlázy a tvoří komedony, což jsou černé tečky a bílé pupínky. V tomto případě se jedná o retenční formu akné.

Když se bakterie dostanou do ,,zátky“ v mazové žláze, mohou se začít množit a způsobovat zánět. To vede k tvorbě červených a hnisavých pupínků a v některých případech i k vytvoření hlubokých a bolestivých cyst. V tomto případě se jedná o zánětlivé akné až jizevnaté akné. O jizevnatém akné si můžete přečíst více v tomto článku ZDE.

Existuje mnoho faktorů, které mohou přispět k vývoji akné. Každý člověk může mít jiné příčiny vzniku akné a léčba se musí přizpůsobit individuálním potřebám.

 

Důkladné čištění pleti a správná hygiena

Důkladné čištění pleti je důležité pro zachování zdravé a čisté pokožky a může pomoci snížit riziko vzniku akné a dalších kožních problémů. Správné čištění pleti pomáhá odstranit nečistoty, nadměrný maz a zbytky kosmetických produktů, které by mohly způsobit ucpané póry a vznik akné.

Základem důkladného čištění pleti je použití jemného čisticího produktu, který nevysušuje pokožku a zároveň účinně odstraňuje nečistoty. Je důležité vybrat si produkt, který je vhodný pro typ pleti a její potřeby. Například lidé s mastnou pokožkou by měli používat produkty, které pomáhají odbourávat nadbytečný maz.

produkty ktere pomahaji na akne

Důkladné čištění pleti by mělo být prováděno dvakrát denně - ráno a večer. Pokud má vaše pleť sklony k vytváření k akné, je vhodné se zaměřit na produkty, které jsou určeny pro citlivou pleť. Po čištění pleti by měl následovat hydratační krém, který pomáhá udržovat pleť vlhkou a zdravou.

Je důležité také mít na paměti, že časté čištění pleti neznamená nutně lepší výsledky. Příliš časté používání čisticích produktů nebo nadměrné otírání pleti může způsobit podráždění a zhoršit stav pokožky. Doporučuje se proto čistit pleť pouze dvakrát denně a používat jemné a šetrné produkty. Péče o pleť je naprosto zásadní v zachování zdravé pokožky. 

 

Výběr vhodných kosmetických přípravků pro váš typ pleti

Je velice důležité určit si typ pleti, který máte. Od typu pleti se odrazíte v hledání té správné kosmetiky. Pokud nevíte, tak pro vás máme test, díky kterému typ pleti určíte. Začněme u zvolení produktů na čištění pleti. Jak už bylo zmíněno, tak je potřeba volit produkty k vašemu typu pleti a také volit jemné a šetrné produkty.

Jaké produkty by v čištění pleti neměly chybět?

Určitě první bude odličovací produkt. Zde přemýšlejte nad tím, aby dokázal odlíčit váš make-up. Můžete zvolit odličovací mléko, odličovací gel či jiné typy produktů. Tyto produkty vždy odlíčí ty největší nečistoty z pleti. Následně je důležitá druhá fáze odlíčení a tím jsou například pleťová pěny. Jsou to strukturou jemnější produkty a doodlíčí to, co první produkty nedokázaly.

Pamatujte si, že je používáme vždy od těch strukturou nejsilnějších k jemnějším. Poslední péčí je tonikum, které uzavírá póry, hydratuje a sjednocuje.

hydratace pleti

Existují i produkty, které jsou určeny právě na aknózní pleť a pupínky. Jsou to většinou léčivé gely či kapičky. Jejich hlavním účinkem je urychlení procesu zahojení pupínků a zabránění vzniku jizev po akné.

 

Zdravá strava a životní styl pro zdravou pokožku

Zdravá strava a životní styl mohou hrát klíčovou roli při udržení zdravé pokožky a snížení rizika vzniku akné a dalších kožních problémů. Zde je několik tipů na zdravou stravu a životní styl, které mohou pomoci udržet zdravou pokožku:

  1. Pijte dostatek vody - dostatečný příjem vody pomáhá udržovat pleť hydratovanou a pomáhá odplavovat toxiny z těla.

  2. Konzumujte potraviny bohaté na vitaminy a minerály - například ovoce a zeleninu, které obsahují vitaminy A, C a E a antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku před poškozením.

  3. Omezte konzumaci sladkostí a průmyslově zpracovaných potravin - tyto potraviny mohou způsobit zánět v těle, což může mít negativní vliv na stav pokožky.

  4. Vyhněte se nadměrnému konzumu alkoholu a kouření - alkohol a kouření mohou způsobit dehydrataci pokožky a zhoršit stav akné.

  5. Upravte svůj životní styl - snižte stres, cvičte pravidelně a dostatečně se vyspěte. Nedostatek spánku a stres mohou mít negativní vliv na stav pokožky. Zkuste i dýchací cvičení, které pomáhá ulevovat od stresu a zvyšuje mentální pohodu.

  6. Používejte správné kosmetické produkty - vybírejte si kosmetiku, která je vhodná pro vaši pleť a vyhýbejte se produktům, které mohou způsobit podráždění nebo ucpané póry.

  7. Přemýšlejte o doplňcích stravy - určité doplňky stravy, jako jsou zinek a omega-3 mastné kyseliny, mohou pomoci udržovat zdravou pokožku.

Je důležité mít na paměti, že každý z nás je jedinečný a může mít odlišné potřeby pro udržení zdravé pokožky. Proto je nejlepší konzultovat se svým lékařem nebo dermatologem, aby vám mohli poradit nejlepší přístup pro vaše potřeby a stav pokožky.

 

Hydratace a ochrana pokožky před sluncem

Hydratace a ochrana pokožky před sluncem jsou důležitými kroky pro udržení zdravé a krásné pokožky. Zde je několik tipů na hydrataci a ochranu pokožky:

Hydratace:

  1. Pijte dostatek vody - dostatečný příjem vody pomáhá udržovat pokožku hydratovanou. Hydratovaná pokožka stárne pomaleji :).

  2. Používejte hydratační krémy - hydratační krémy pomáhají udržovat pokožku vlhkou a chrání ji před suchem a dehydratací.

  3. Vyhýbejte se nadměrnému čištění pokožky- nadměrné čištění může vysušit pokožku. 

  4. Používejte na pleť vlažnou vodu - horká voda vysušuje pokožku, takže je lepší používat teplou nebo mírně studenou vodu.

opalovaci krem na aknozni plet (1)

Ochrana před sluncem:

  1. Používejte opalovací krém - opalovací krém chrání pokožku před škodlivými UV paprsky a je prevencí před předčasným stárnutím pokožky.

  2. Používejte opalovací krém s vysokým faktorem SPF - vysoký faktor SPF pomáhá chránit pokožku před škodlivými účinky slunce. Také je potřeba nezapomenout ani na běžné denní krémy, u kterých je SPF faktor důležitý (a to nejen v létě). Naše denní pleťové krémy KESEM mají všechny SPF faktor 20.

  3. Používejte ochranné oblečení a doplňky - kromě opalovacího krému můžete používat také klobouky, šátky a sluneční brýle, aby se ochránili před slunečními paprsky.

  4. Vyhněte se přímému slunci v době největšího slunečního záření - mezi 10:00 a 16:00 hodinou. Pokud je to možné, zůstaňte ve stínu.

Je důležité pamatovat na to, že opalovací krém není jediným způsobem, jak chránit pokožku před sluncem. Můžete také upravit svůj životní styl tak, aby vám pomohl chránit pokožku před škodlivými účinky slunce.

 

pravidelné peelingy a masky pro hloubkovou regeneraci pleti

 

Pravidelné používání peelingů a masek může pomoci k hloubkové regeneraci pleti. Masky jsou pro pleť velice důležité. Pronikají do hloubky pleti a jsou velice účinné. Pleťové masky jsou nezbytnou péčí navíc, kterou můžete své pleti dát. Masky jsou vždy na určitý typ problému např. čistící, liftingové, hydratační... Pleť potřebuje stále něco jiného, proto je vhodné masky střídat, podle potřeby pleti. Peelingy plní funkci čištění. Pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky z pleti a tím pokožku regenerují.

bahno z mrtveho more na obliceji

Zde je několik tipů na to, jak používat peelingy a masky pro zdravou a krásnou pleť:

Peelingy:

  1. Používejte jemné peelingy - jemné peelingy jsou nejvhodnější pro citlivou pokožku, zatímco peelingy s hrubšími zrny jsou vhodné pro mastnější pleť.

  2. Peelingujte pokožku 1-2 krát týdně - příliš časté používání peelingů může poškodit pokožku.

  3. Peelingujte pokožku v krouživých pohybech - krouživé pohyby pomáhají odstranit odumřelé kožní buňky a stimulují krevní oběh.

  4. Následně aplikujte hydratační krém/sérum - hydratační krém pomáhá udržet pokožku hydratovanou a chrání ji před dehydratací.

Masky:

  1. Vyberte si masku vhodnou pro váš typ pleti - každý typ pleti vyžaduje jinou pleťovou masku, proto je důležité vybrat si masku, která odpovídá vaší pleti.

  2. Používejte masky 1-2 krát týdně - příliš časté používání masky může poškodit pokožku.

  3. Nechte masku působit po doporučenou dobu - nechte masku působit na pokožce po dobu, kterou vždy píšeme na etiketě nebo u popisu produktu.

  4. Následně opláchněte pokožku vlažnou vodou a aplikujte hydratační krém - hydratační krém pomáhá udržet pokožku hydratovanou a chránit ji před dehydratací.

Pravidelné používání peelingů a masek může pomoci k hloubkové regeneraci pleti, ale je důležité nezapomínat na ostatní kroky péče o pleť, jako je správná hygiena, hydratace a ochrana před sluncem.

 

Dermatologická péče a odborné rady

Pokud už si s akné nevíte rady, tak můžete vyhledat pomoc dermatologa. Dermatolog pomáhá při léčbě kožních nemocí a může mnohem přesněji odhadnou skutečný spouštěč akné a také jeho léčbu. Jeho návštěvou si můžete ušetřit čas hledáním vhodné kosmetiky, ale pozor! Ne všichni dermatologové mají o kosmetice přehled.

Často se může stát, že doporučují pouze pár produktů, které znají, ale nemusí to být zrovna to pravé pro vaši pleť. Zde je pár dermatologických rad.

  1. Čištění pleti - pravidelné čištění pleti pomáhá odstraňovat přebytečný maz a zbytky nečistot, které mohou vést k ucpaným pórům a vzniku akné. 

  2. Použití exfoliačních produktů - exfoliace pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, které mohou vést k ucpaným pórům. Mějte však na paměti, že příliš časté používání exfoliačních produktů může pokožku podráždit a zhoršit akné.

  3. Používání léků proti akné - dermatologové mohou předepsat různé léky proti akné, jako jsou retinoidy, antibiotika a benzoylperoxid. Tyto léky mohou pomoci snížit zánět a zlepšit stav akné.

  4. Vyhněte se vymačkávání pupínků- vymačkávání pupínků může vést k rozšíření infekce a zhoršení zánětu. 

  5. Změna stravovacích návyků - i když většina studií neprokázala přímou souvislost mezi stravou a akné, některé potraviny, jako jsou mléčné výrobky a potraviny s vysokým obsahem cukru, mohou zhoršit akné u některých lidí. Doporučuje se jíst zdravě, snažit se omezit příjem cukru a tučných potravin.

  6. Vyhněte se nadměrnému slunečnímu záření - sluneční záření může způsobit poškození kůže a zhoršit stav akné. Používejte ochranný faktor a vyhněte se slunci v době největšího slunečního záření.

  7. Sledování stresu - stres může zhoršit stav akné. Snažte se najít relaxační techniky, jako jsou jóga nebo meditace, dechová cvičení, abyste snížili úroveň stresu.

Alternativní a přírodní metody pro zdravou pleť

Existuje mnoho přírodních a alternativních metod, které mohou pomoci udržet zdravou pleť. Některé z nich jsou:

  1. Aloe vera - Aloe vera obsahuje protizánětlivé složky, které mohou pomoci zmírnit záněty na pokožce. Aloe vera gel lze aplikovat přímo na pokožku nebo lze zakoupit produkty s aloe vera extraktem.

  2. Zelený čaj - Zelený čaj obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Může se používat jako tonikum nebo může být přidán do masky. Kosmetika KESEM nabízí celou řadu s výtažky ze zeleného čaje ZDE.

  3. Med a skořice - Med a skořice obsahují antibakteriální a protizánětlivé složky, které mohou pomoci snížit zánět a zabít bakterie spojené s akné. Směs medu a skořice lze aplikovat přímo na pokožku jako masku.

  4. Růžová voda - Růžová voda má tonizační a osvěžující účinky na pokožku a může pomoci vyrovnat pH rovnováhu pokožky. Růžovou vodu lze aplikovat jako tonikum nebo ji lze přidat do masky.

  5. Jojobový olej - Jojobový olej má přirozené protizánětlivé a antibakteriální účinky, které mohou pomoci snížit zánět a zabít bakterie spojené s akné. Jojobový olej může být použit jako hydratační krém nebo jako čisticí olej pro odstraňování make-upu.

 

Produkty KESEM k léčbě akné

 

Odličovací pleťové mléko ZDE

Odlicovaci pletove mleko KESEM

 

Pleťové tonikum ZDE

pletove tonikum s kyselinou hyaluronovou kosmetika kesem

 

Produkty s extraktem ze zeleného čaje ZDE

hydratacni krem na problematickou plet kosmetika kesem

 

Hydratační krém s kaviárem a kyselinou hyaluronovou ZDE

hydratacni denni krem s kyselinou hyaluronovou z Mrtveho more

 

Čistící bahenní maska ZDE

cistici bahenni maska kosmetika kesem

 

Akné je běžný problém pokožky, který postihuje mnoho lidí. Může být způsobeno různými faktory, včetně hormonálních změn, genetiky a životního stylu.

Existuje mnoho způsobů, jak předcházet a léčit akné, včetně správného čištění pleti, zdravé stravy a životního stylu, hydratace a ochrany před sluncem, pravidelného používání peelingů a masek, dermatologické péče a odborných rad.

Je důležité si uvědomit, že každý člověk je jedinečný a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Pokud máte problémy s akné, je důležité najít metodu, která je pro vás nejúčinnější a která vám vyhovuje.

V létě může pomoci také konzultace s dermatologem nebo odborníkem na péči o pokožku, kteří vám mohou doporučit vhodné produkty a postupy pro vaši konkrétní situaci.