DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

EJN GEDI

Ejn Gedi je oáza a přírodní rezervace s rozlohou 14,35 km2, která je známá bohatým množstvím pramenů, jeskyní a biodiverzitou. Nachází se západně od Mrtvého moře, poblíž Masady či archeologické naleziště Kumrán. O samotném Ejn Gedi je psáno i v Bibli a podle židovské tradice se zde ukryl David před Saulem.

53534924-Izrael-.-Ein-gedi

Národní park

Národní park byl založen v roce 1972 a osidluje mnoho druhů živočichů, ale také tropické rostliny z pouští a stepních oblastí. Mezi živočichy, které mohou návštěvníci parku spatřit, patří například kozorožci nebo damani. Každoročně se zda na jaře a na podzim během své migrace za teplem zastavuje přes 200 druhů tažných ptáků. Národním parkem protékají dva potoky, konkrétně Nachal David (Davidův potok) a Nachal Arugot (Arugotský potok). V dnešní době se jedná o jednu z nejvýznamnějších chráněných oblastíIzraeli a je velmi oblíbenou turistickou atrakcí. V roce 2005 téměř dvě třetiny parku shořely po upuštění cigarety turistou.

ibex-ein-gedi-national-reserve-park-dead-sea-israel-700-235159648

Botanická zahrada v národním parku

V roce 1956 byl přibližně kilometr od oázy založen kibuc. Kibuc je označení pro zemědělskou osadu v Izraeli, která hospodaří formou kolektivního vlastnictví. V dnešní době kibuc Ejn Geni nabízí různé turistické atrakce, mezi které patří také Botanická zahrada. Zde je možné vidět přes 900 druhů rostlin z celého světa.


Pokud Vás zajímá více informací o památkách v Izraeli, můžete navštívit náš článek o Skalním městě Petra.