DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Prevence a léčba atopického ekzému: Komplexní přístup

Atopický ekzém, známý také jako atopická dermatitida, je chronické zánětlivé kožní onemocnění. Toto onemocnění je často spojované s alergickými reakcemi. Atopický ekzém je většinou dědičný a postihuje především děti, ale může se vyskytnout i u dospělých.

Symptomy atopického ekzému mohou zahrnovat svědění, zarudnutí, suchou a šupinatou pokožku, vyrážky a tvorbu puchýřků. Tyto příznaky se většinou vyskytují na různých částech těla, jako je obličej, krk, lokty, kolena, zápěstí nebo různé kožní záhyby.

Příčiny ekzému nejsou úplně jasné, ale výskyt tohoto kožního onemocnění je často spojován s poruchou imunitního systému a genetickými faktory.

atopicky ekzem

Jak předcházet atopickému ekzému

Předcházení atopického ekzému je důležité, zejména pokud máte v rodině predispozici k tomu kožnímu onemocnění. 

Zdravý životní styl, zahrnující vyváženou stravu, dostatek spánku, pravidelný pohyb, může podpořit celkové zdraví a také zdravou kůži. Také vyhýbání se stresu je důležité. Stres je spouštěčem různých onemocnění, ekzém není výjimkou. 

Používejte hydratační produkty, které jsou vhodné pro citlivou pokožku, nejlépe hypoalergenní a bez parfumace. Aplikujte je pravidelně, zejména po koupeli, abyste udrželi pokožku stále hydratovanou a zabránili vysušování. 

Dalšími tipy, jak předcházet atopickému ekzému jsou vyhýbání se dráždivým látkám, omezení koupání v příliš horké vodě a volba vhodného oblečení. Také prostředí ve kterém se pohybujete, je důležité. Proto se snažte udržovat ve své domácnosti čistotu, pravidelně větrejte a minimalizujte přítomnost roztočů a jiných alergenů.

Také strava hraje důležitou roli v prevenci ekzému. Některé potraviny, jako jsou mléko, vejce, pšenice, sója, ryby, mohou vyvolávat u některých lidí alergické reakce, včetně ekzému. Některé studie naznačují, že užívání probiotik může pomoci snížit riziko ekzému u dětí. Probiotika většinou zakoupíte v lékárně. I omega-3 mastné kyseliny, které se nachází v rybím tuku, v lněných nebo chia semínkách, mohou prý pomoci s ekzémy. Samozřejmě také strava bohatá na antioxidanty může podpořit a snížit riziko vzniku.

antioxidanty

Současné metody léčby atopického ekzému

Léčba zahrnuje především pravidelnou péči o pokožku promazáváním hydratačními produkty a aplikaci hojivých i protizánětlivých mastí a krémů dle aktuálního stavu pokožky.

Rozšířenou metodou jsou lokální kortikoidy. Kortikoidy jsou léky, které se aplikují na postižené oblasti kůže a pomáhají snížit zánět a svědění. Existuje několik různých typů dle závažnosti ekzému. 

Dále existují imunomodulační léky, které jsou alternativou ke kortikoidům a mohou být používány u pacientů s mírným až středně těžkým ekzémem. Antihistaminika jsou léky, které snižují svědění a pomáhají kontrolovat alergické reakce. Mohou být užitečné při léčbě svědění spojeného s ekzémem, zejména před spaním. 

Mokré obklady neboli mokrá obkladová terapie, se používá ke zmírnění akutních zánětlivých příznaků. Mokré obklady se studenou vodou mohou snížit svědění, zánět a zarudnutí. 

Účinkující metodou je také fototerapie, neboli léčba světlem, která využívá k léčbě různé spektra světla, jako je UVB nebo UVA. Tato metoda účinně snižuje zánět a svědění, ale vyžaduje dohled specialisty.

Správná péče o pokožku je důležitá. Máme několik produktů, které s tímto problémem účinně bojují. Najdete je ZDE.

lecba atopickeho ekzemu

Život s atopickým ekzémem: Rady a tipy

Každý může mít individuální faktory vyvolávající ekzém, každopádně existuje několik obecných rad a tipů, jak se vyhnout spouštěčům a minimalizovat riziko vzniku atopického ekzému. 

udržujte pokožku hydratovanou - pravidelně používejte hydratační krémy a másla, abyste udržovali pokožku vlhkou, hydratovanou a zabránili suchosti pokožky, která může ekzém vyvolat. Na to jsou ideální naše tělová másla, která obsahují bambucké máslo, mastné omega kyseliny a výtažky ze zeleného čaje a aloe vera, které pokožku zklidňují.

vyhněte se dráždivým látkám - snažte se vyhnout používání produktů na pokožku, které obsahují silné chemikálie, barviva, parfémy apod. Zvolte jemné a hypoalergenní produkty s minimálním množstvím složek. 

nošení vhodného oblečení - vyhněte se nošení drsných, syntetických materiálů a upřednostňujte přirozené tkaniny, jako je například bavlna. Oblečení by mělo být vzdušné a pohodlné, aby nedráždilo pokožku.

správná hygiena - vyhněte se používání silných mýdel a čistících prostředků, které mohou odstranit přirozenou ochrannou vrstvu pokožky. Používejte jemná mýdla a vyhýbejte se dlouhým a horkým sprchám či koupelím, které vysušují pokožku. Naše bahenní mýdlo či rakytníkové mýdlo je ideálním pomocníkem. 

vyhněte se alergenům - pokud jste alergičtí na určité látky, například určité potraviny, zvířecí chlupy, pyl, snažte se jim vyhýbat. Eliminace alergenů může pomoci snížit riziko vzniku ekzému. 

žádný stres - stres může vyvolávat a zhoršovat ekzém. Hledejte způsoby, jak zvládat stres, jako je cvičení, meditace, relax. S relaxem vám můžou pomoci naše bomby do koupele. Najděte si chvilku pro sebe a udělejte si odpočinkovou koupel. Každopádně nezapomínejte na teplotu vody. 

1530-1_bomby-do-koupele--1

Příběhy lidí s ekzémem

Hydratační tělové máslo mošus

Paní Karolína: "Toto máslo vyléčilo mé malinké dceři náznak atopického ekzému. Několikrát denně jsem ji mazala, před tím umyla bahenním mýdlem. Od té doby - a to už je 3 roky - se jí příznaky atopického ekzému neukázaly. Takový zázrak!" 

Paní Lenka: "Jsem spokojená a malý taky. Úžasná vůně a konzistence, nelepí a kůže je heboučká. Malý má "atopák" a tento zázrak mu dělá dobře. Jsme rádi, že jsme ho objevili." 

Paní Olga: "Fantastické tělové máslo, jak pro děti, tak pro dospělé. Úžasně voní a pokožka je krásně heboučká. A hlavně i pro problematickou pokožku."

telova masla kosmetika kesem

Dalším TOP produktem, který se velice dobře osvědčil v boji proti ekzému, je bahenní mýdlo. Ideální na každodenní mytí postižených částí těla. 

Pan Josef: "Výborné. Naše dcera má na rukou ekzém. Toto mýdlo jí velmi prospívá."

Paní Hana: "Pravidelně objednávám bahenní mýdlo s minerály z Mrtvého moře  a minerální peelingové mýdlo. Mám trochu problémy s akné, s mastnější kůží a ekzémem na různých částech těla, a v podstatě jsem vynechala všechny sprchové gely a používám už jen tato mýdla." 

bahenni mydlo kosmetika kesem

Rakytníkové mýdlo

Paní Jindra: "Výborné na alergie, ekzémy, pupínky a jiné kožní problémy. Používáme ho celá rodina. Velká spokojenost."

Paní Daniela: "Mýdlo nevysušuje, naopak je po jeho použití pokožka příjemně hebká. Perfektní na různé kožní problémy." 

rakytnikove mydlo kosmetika z mrtveho more

 

Shrnutí

Atopický ekzém může být u každého velmi individuální, každopádně důležitá je především hygiena, zdravý životní styl a starostlivost o pokožku. Můžete se inspirovat v našem článku Zklidňující a hojivé vlastnosti kosmetiky Kesem pro citlivou pokožku. Zklidnění pokožky je u tohoto kožního onemocnění také velmi důležité