DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Nejlepší přírodní ingredience pro zdravou a krásnou pokožku

Krásná a zdravá pokožka je často cílem spousty lidí. Vzhled a stav pokožky můžeme ovlivnit různými způsoby. Většinu z nich jsme již zmiňovali v předchozích článcích. Například ZDE najdete 7 tipů, jak dosáhnout bezchybné pokožky.

Existuje také spoustu přírodních ingrediencí, které mohou přispět ke zdraví a kráse pokožky. Mají dokonce blahodárné účinky. Výhoda je, že spoustu z nich máme všichni doma, proto není nutné je zvlášť kupovat.


Nejlepší přírodní ingredience na pokožku

Aloe vera

Gel z aloe vera je velmi oblíbenou přírodní ingrediencí v péči o pokožku, protože má mnoho pozitivních účinků. Je však důležité používat kvalitní aloe vera gel. Gel můžeme koupit v obchodě, ale tam doporučuji důkladně číst složení. Některé výrobky se mohou tvářit přírodně, ale ve skutečnosti tam může být spoustu nevhodných chemických složek. Nejlepší variantou je použít gel přímo z listů rostliny Aloe vera. 

- hydratace - gel obsahuje vysoké množství vody, která pomáhá hydratovat pokožku. Jeho konzistence umožňuje, aby se rychle vstřebal do pokožky a dodával ji vlhkost

- zklidnění pokožky - aloe vera gel má přírodní zklidňující a protizánětlivé účinky. Obsahuje látky, které pomáhají snižovat záněty a podráždění pokožky. Je často využíván k léčbě popálení, podráždění po holení. 

- hojení ran - díky látkám, včetně vitamínu E, podporuje regeneraci buněk a hojení tkání. Může být používán k léčbě menších ran, poranění, oděrek, škrábanců, řezů. 

- ochrana - gel obsahuje antioxidanty, jako jsou vitamíny E a C, které pomáhají chránit pokožku před volnými radikály. Více o antioxidantech se dozvíte ZDE.

aloe vera gel

Přírodní oleje

Různé oleje jsou bohaté na vitamíny, mastné kyseliny a antioxidanty. Dodávají pokožce spoustu živin, vlhkost a mohou pomoci při zlepšení elasticity nebo při ochraně proti stárnutí.

Mezi oblíbené oleje v kosmetice patří olej avokádový, olivový, jojobový, rakytníkový nebo například mandlový

Více informací o každém oleji najdete TADY :)

rakytnikovy olej

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, které mohou chránit pokožku před volnými radikály a podporovat její zdraví. Má protizánětlivé účinky, které snižují záněty a zarudnutí pokožky. To je zvláště užitečné pro problémy jako je akné nebo ekzémy. Zklidňující vlastnosti taktéž pomáhají snížit podráždění a záněty pokožky. Jeho použití v kosmetických produktech je prospěšné pro citlivou nebo problematickou (aknózní) pokožku, která potřebuje zklidnění.

zeleny caj

Med

Med je přirozený zvlhčovač a antioxidant. Jeho antimikrobiální vlastnosti mohou pomoci v boji proti akné a zánětům. Navíc přispívá k vyhlazení a zjemnění pokožky. Med má přírodní antibakteriální vlastnosti a obsahuje enzymy, které mohou pomáhat v procesu hojení drobných ran a pomáhají taktéž při jemném odstraňování odumřelých buněk.

med

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou přirozeně zvlhčující a pomáhají udržovat vlhkost v pokožce. Obsahují látky, které vytvářejí ochranný film na povrchu pokožky a pomáhají vlhkost zadržovat. Vločky mají také absorpční vlastnosti a mohou absorbovat nadbytečný maz a nečistoty z pokožky. Pomáhají také sjednocovat, chránit a zklidňovat pokožku. Ovesné vločky můžete použit formou pleťové masky, obkladů nebo koupele.

ovesne vlocky

Kurkuma

Kurkumin, hlavní bioaktivní složka kurkumy, má silné protizánětlivé účinky. Snižuje záněty a může být užitečná při léčbě akné. Kurkuma má schopnost rozjasnit a sjednotit tón pleti. Pomáhá regulovat tvorbu melaninu, což je pigment odpovědný za barvu pokožky. Má také přirozené antibakteriální účinky, které pomáhají bojovat proti bakteriím a mikrobům na pokožce.

kurkuma

Růžová voda

Růžová voda, známá jako výtažek z růžových okvětních lístků, má řadu přínosů na pokožku. Růžová voda slouží jako přirozené tonikum pro pokožku. Pomáhá vyrovnávat pH pokožky a zanechává ji svěží a revitalizovanou. Použití růžové vody na vyčištěnou pleť pomáhá uzavřít póry a zlepšuje strukturu pokožky. Je vhodná i pro citlivou pleť díky svým zklidňujícím vlastnostem. Tato voda pomáhá i hydratovat a udržovat pokožku vláčnou.

ruzova voda


Potraviny, které zlepšují zdraví a vzhled pokožky 

- ovoce a zelenina - jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku před volnými radikály a podporují zdraví. Zvláště se doporučuje konzumovat tmavé listové zeleniny, brokolici, jahody, borůvky a citrusy.

- ryby - mastné ryby jako losos, tuňák a sardinky jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají udržovat pružnost pokožky, zlepšují hydrataci a bojují proti zánětům

- ořechy a semena - vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, lněná semínka a chia semínka, jsou bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály. Tyto potraviny pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a zlepšují její elasticitu

- avokádo - avokádo je bohaté na zdravé tuky, vitamín E, C a další živiny, které podporují hydrataci a posilují ochrannou bariéru pokožky.

- probiotika - probiotika, jako jsou jogurt, zelí a kefír, podporují zdravou střevní mikroflóru a mohou mít příznivý vliv na zdraví pokožky.

- čokoláda - čokoláda s vysokým obsahem kakaa, obsahuje antioxidanty, které chrání pokožku. Kofein obsažený v čokoládě může pomoci rozšiřovat krevní cévy a zlepšovat krevní oběh. To může přispět k lepšímu zásobování kyslíkem a živinami do pokožky.

Každopádně konzumace velkého množství čokolády s vyšším obsahem cukru by se mohla projevit na pokožce negativně, zejména u lidí náchylných k akné.

cokolada


Shrutí

Je důležité si uvědomit, že každá pokožka je jedinečná a může reagovat odlišně na různé přírodní ingredience. Před prvním použitím produktu nebo ingredience na pokožku je vhodné prvně provést test na malé části kůže a sledovat případné negativní reakce.